طنز و حاضرجوابی در گستره‌ی ادب پارسی
۱۳۹۹-۱۱-۰۸
طنز به‌عنوان یک مقوله ادبی از دیرباز در میان شاعران و نویسندگان رواج داشته است.طنز ابزاری برای تفریح و سرگرمی نیست ،بلکه یک تعهد است،یک رسالت که باید انجام شود.

عنوان:  طنز و حاضرجوابی در گستره‌ی ادب پارسی
استاد راهنما : دکتر حمیدرضا سلیمانیان 
استاد مشاور: دکتر علی اردلان جوان 
نگارش: اشرف نایب

 

چکیده 
طنز به‌عنوان یک مقوله ادبی از دیرباز در میان شاعران و نویسندگان رواج داشته است.طنز ابزاری برای تفریح و سرگرمی نیست ،بلکه یک تعهد است،یک رسالت که باید انجام شود.ازجمله کسانی که این بارامانت را به دوش کشیده‌اند می‌توان از سنایی،عطار،مولانا،سعدی،حافظ و عبید زاکانی نام برد.عده‌ای از این افراد به جهت مشرب صوفیانه‌ای که داشتند طنز را در جهت اندیشه‌های  تعلیمی و انتقادی به کار گرفتند وعده‌ای هم به‌طور مستقیم زبان به اعتراض گشودند.اعتراض خود را در لفافه طنز پیچاندند و به‌صورت نثر یا نظم بیان داشتند. این کار بسیار دشواری است زیرا هرگاه تاریخ ،چهره تاریک و عبوس خود را به مردم می‌نمایاند،ظلم و ستم و فقر و فساد و تعصبات کور،جامعه  را به زوال و انحطاط می‌کشاند و هیچ زبان گویایی برای انتقاد باقی نمی‌ماند،این طنزپرداز است که مردانه پای به میدان نبرد می‌گذارد و شمشیر برنده طنز را برمی‌کشد. طنزپرداز به‌عنوان نماینده آحاد مردم شجاعانه سینه سپر می‌کند و لب به اعتراض می‌گشاید،از عواقب و پیامدهای شوم آن نمی‌هراسد .
حاضرجوابی یکی از چشمه‌های مهم و بارز دریای طنز است که در فرهنگ ایران سابقه‌ای دیرینه دارد.هنر حاضرجوابی از توانایی‌های ارزنده و کمیاب است که گاه به‌طور ذاتی دروجودانسان نهادینه می‌شود و گاهی هم قابل آموختن است .
در طول تاریخ شعر و ادب پارسی ادیبان و شاعران یا افراد بذله‌گویی را می‌شناسیم که نکته‌هایی را به کار می‌بستند ودرسخنان خود استفاده می کردند و مخاطب را از این سخنان خود متعجب و متنبه می‌ساختند. نکته قابل‌ذکر در طنز این است که در طنز بی‌عدالتی وجود ندارد و فقط قشر خاصی را مورد هدف قرار می‌دهد و قشر دیگری را مورد تعریف و تمجید قرار می‌دهد.هر طبقه یا قشری که اشتباه کند ،موردانتقاد غیرمستقیم قرارمی گیرد چه ثروتمند جه فقیر ،چه عالم وجه بی‌سواد،چه مرد و چه زن ،در صورت بروز خطا نیش تیر زهرآلود طنز به سمت آن‌هاست .

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.