غصۀ نان، اکسیر جان (برگزیدۀ بهترین قصه‌های عطار نیشابوری/ قصه‌های منثور)
۱۴۰۲-۰۷-۱۱
در این کتاب 317 قصه از «تذکرة الاولیاء» همراه با شرح واژگان دشوار آمده است. در پایان نیز مختصری در شرح‌حال عارفان و اولیایی که قصه‌هایشان در این کتاب آمده است، برگرفته از تصحیح استاد شفیعی کدکنی به طور خلاصه آورده شده است

از هر منظری که به ادبیات عرفانی و مبانی آن به‌مثابه یک سنت یکپارچۀ هنری و ادبی در زبان فارسی بنگریم و در پی تحلیل کارکردهای اجتماعی، فکری، فرهنگی و ادبی آن باشیم، عطار را وجودی خاص و متمایز می‌بینیم.

 

هیچ شاعری در سرتاسر ادبیات کلاسیک فارسی به اندازۀ او قصۀ ممتاز نیافریده است. قصه برای عطار، بیان عقاید در قالب روایت نیست؛ همۀ هستی عینی و ذهنی اوست که صرفاً از طریق عطار روایت نمی‌شوند، بلکه دقیقاً و عمیقاً عطار را هم در همۀ ابعاد و اجزا روایت می‌کنند. او به این باور رسیده بود که همۀ گزاره‌های ذهنی، زبانی و اعتقادی ما دربارۀ عالم فقط روایت‌های ماست و حتی جهان هم در معقول‌ترین قالب خویش، باز نوعی روایت است.

 

عطار بر خلاف اندیشمندی چون غزالی، روح و جان قرآن را در قصه‌های آن می‌بیند. جانی که زندگانی می‌بخشد. غزالی بر آن بود که قصه در مراتب پنج‌گانۀ معنایی و معنوی قرآن، رتبۀ نازل پنجم و درواقع آخر را دارد و چون پوست و پوسته‌ای است فرعی که طریقیت دارد و در فهم قرآن و نه موضوعیت و در هر سورت، امری است ثانوی و زائد بر جوهرۀ قرآن که می‌توانست به گونه‌ای دیگر باشد؛ حال آنکه عطار قصه را مغز و روح قرآن می‌داند و گویا حق با عطار است.

 

عطار در قصه‌های خود به طیف وسیعی از مسائل فکری، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، روحی و روانی می‌پردازد که در کمتر جایی از پهنۀ بزرگ ادب فارسی می‌توان آنها را دید یا نشانی از آنها را جست؛ آن هم به شکل و شمایلی دلنشین و هنرمندانه که هم لذت برد، هم دگرگون شد و هم در خاطر نگه داشت.

 

قصه‌های عطار پیمانه نیست؛ یعنی واقعاً نمی‌توان قصه‌ها را همچون پیمانه دانست که دارای «دانۀ معنا» هستند و مرد معنا باید دانه را بگیرد و به پیمانه ننگرد؛ چراکه چنان مدعایی نه با واقعیت کارکردی و وجودی قصه‌های عطار هماهنگ و هم‌راستاست و نه با وجود واقعی عطار و گفته‌های او؛ چون عطار در سرتاسر آثارش هیچ مرز و حدی میان قصه و معنا و برعکس نمی‌نهد و قصه‌هایش را همۀ داشته‌ها و نفس بودنش می‌داند و با تأسی به قرآن گفته‌هایش را احسن القصص می‌خواند.

 

در این کتاب 317 قصه از «تذکرة الاولیاء» همراه با شرح واژگان دشوار آمده است. در پایان نیز مختصری در شرح‌حال عارفان و اولیایی که قصه‌هایشان در این کتاب آمده است، برگرفته از تصحیح استاد شفیعی کدکنی به طور خلاصه آورده شده است.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.