کتاب بوطیقا در انحنا ( ژانرهای جدی شعر ) نوشته محمد آزرم 
۱۴۰۳-۰۸-۲۷

معرفی کتاب بوطیقا در انحنا ( ژانرهای جدی شعر ) نوشته محمد آزرم 
رسیدن به شعر، رسیدن به امر ناممکن است. رسیدن به افقی دست‌نیافتنی؛ آن هم وقتی خود راه، رفتن و خود مقصد، تنها در همین امر ناممکن و از همین ناممکنی باید ممکن شود. پرسش پنهان شعرهای تجربی، چگونه ممکن بودن امر ناممکن است، چگونه پرسیدن همین پرسیدن است. 
بوطیقا آن رهیافت به شعر است که مجرد و درونی است. خود شعر، موضوع بوطیقا نیست؛ آن چه بوطیقا بررسی می‌کند، ویژگی‌های شعر است؛ بر این پایه بوطیقا توجه خود را به خصوصیت مجردی معطوف می‌دارد که «شعریت» نامیده می‌شود و با انحنای عظیمی که این ویژگی‌ها در ژانرهای جدید شعر یافته‌اند، بوطیقا هم در انحناست.
دکتر شفیعی کدکنی در زیرنویس ص 371 کتاب رستاخیز کلمات ( چاپ ششم 1401 ) نوشته است:
بوطیقا Poetics.  هنوز معادل خوبی برای آن پیدا نکرده ام قدمای فلاسفۀ اسلامی مانند فارابی و ابن سینا کلمه را عیناً به کار برده اند در رسالۀ معروف ارسطو به معنی فن شعر است ( ترجمه دکتر زرکوب ) و هنر شاعری ( ترجمه دکتر مجتبایی و سهیل افنان ) ولی بوطیقا در اصل به معنی مطلق ساختن یا ساختن همراه با خلاقیت و حُسن ترکیب است. امروز هم در زبان ناقدان و فلاسفۀ جمال شناسی در مفهومی بسیار وسیع - که شامل مباحث زیبایی و شناخت جوانب هنرها است - به کار می رود، مثلاً بوطیقای قصه و داستان. اصل کلمه از ریشۀ Poietes یونانی است و به معنی ساختن و خلق و آفرینش.
محمد آزرم شاعر، نویسنده و منتقد ادبی ایرانی است. وی هم چنین برادر بزرگ‌تر محسن آزرم منتقد، نویسنده و روزنامه‌نگار ایرانی است. محمد آزرم در سال ۱۳۴۹ در تهران متولد شد. کتابهای «عکس‌های منتشر نشده»، «اسمش همین است محمد آزرم»، «هوم»، «عطر از نام» (بداهه‌نویسی مشترک با ایولیلیث)، «هیاکل» و «آیا» تا به حال از او منتشر شده‌است. او از شاعران و منتقدان مطرح جریان امروز شعر فارسی است. کتاب «جیغ بنفش» منتخبی از شعرهای هوشنگ ایرانی و تحلیل محمد آزرم از شعر و نگاه زیباشناختی اوست. کتاب «الفبای راز» مجموعه ای از نقدها و خوانش‌های او از شعر مدرن ایران است. نقدها و مصاحبه‌های بسیاری دربارهٔ آثار او در نشریات منتشر شده‌است. 
 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.