بیست و ششمین نشست خوانش متون کهن ادبیات فارسی، به خوانش ابیات استاد شهریار در وصف امام حسین(ع) و خوانش ترکیببند محشتم کاشانی، در محل کتابخانۀ شیخ هاشم قزوینی(ره) از کتابخانههای وابسته به آستانقدسرضوی اختصاص یافت.
نشست خوانش متون کهن ادبیات فارسی:
بازخوانی نغمههای عاشورایی «شهریار» و «محتشم»
بیست و ششمین نشست خوانش متون کهن ادبیات فارسی، به خوانش ابیات استاد شهریار در وصف امام حسین(ع) و خوانش ترکیببند محشتم کاشانی، در محل کتابخانۀ شیخ هاشم قزوینی(ره) از کتابخانههای وابسته به آستانقدسرضوی اختصاص یافت.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستانقدسرضوی، به همّت این سازمان و به مناسبت فرارسیدن ایّام سوگواری امام حسین(ع) و روز بزرگداشت استاد شهریار و روز شعر و ادب پارسی، بیست و ششمین نشست خوانش متون کهن ادبیات فارسی، با محوریت محرّم و خواندن ابیاتی از سرودههای شهریار در وصف اباعبدالله(ع) و ترکیببند برجستۀ محتشم کاشانی، با حضور دکتر سیّد علی کرامتیمقدّم استاد ادبیّات پارسی و جمعی از کارشناسان و ادبدوستان، در محل کتابخانۀ شیخ هاشم قزوینی(ره) از کتابخانههای وابسته به آستانقدسرضوی برگزار شد.
کرامتیمقدّم ابتدا با بیان اینکه تابلوی عاشورا از ازل و از نخستین روز خلقت ترسیم شده بود، حماسۀ عاشورا را دارای سه مرحله بیان کرد و گفت: مرحلۀ اول، از ازل تا صبح روز عاشوراست؛ مرحلۀ دوم مربوط به وقایع روز عاشوراست و مرحلۀ سّوم، مرحلۀ ابلاغ پیام عاشوراست که از حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) شروع شده و تا حضرت مهدی(عج) ادامه دارد.
وی با اشاره به حدیث «کل یومٍ عاشورا و کل ارضٍ کربلا» افزود: این بدان معناست که هرکسی از اوّلین خلق تا آخرین آن، در هر عصر و هر زمانی که باشد، میتواند بهنوعی در عاشورا حضور داشته و ایفای نقش کند و نمونۀ آن در عصر حاضر، ابلاغ پیام عاشورا به طُرُق و زبانهای مختلف از جمله زبان فاخر شعر است.
وی حماسۀ عاشورا را دارای دو بُعد دانست و گفت: بُعد اوّل، «خون» و بُعد دوّم، «پیام» است؛ بخش اوّل شامل اشعار عاطفی، مدّاحیها و جلسات مرثیهخوانی و روضهخوانی است و بخش دوّم، مربوط به بُعد تبلیغی آن است که شامل پوشیدن رخت عزا و عزاداری و پُررنگکردن فلسفه و پیام قیام حسینی در راستای زندهنگهداشتن یاد عاشوراست که سرنوشتسازترین نمونۀ آن، روشنگریهای حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) پس از واقعۀ عاشوراست.
این استاد ادبیّات فارسی، یکی از ابعاد ادبیّات ما را ادبیّات آیینی و در رأس آن، ادبیّات عاشورایی دانست و گفت: از اواسط عهد مشروطه و قاجار و بهخصوص پس از پیروزی انقلاب، شعرا به جای پرداختن به بُعد عاطفی قیام عاشورا، کوشیدند بیشتر پیامهای عاشورا را منتقل کنند که نمونۀ بارز آن، شاعر معاصر، شهریار است.
کرامتی در ادامه، شهریار را از شاعران متعهّد انقلاب اسلامی دانست که در بخش زیادی از اشعارش، سعی کرده افکار شیعه را تبیین کند و تصریح کرد: وی اشعار زیادی را در وصف اهل بیت علیهمالسلام به زبان فارسی و ترکی سروده و از دل اشعارش پیداست که روح او، با عشق اهل بیت(ع) عجین است.
سپس، ادبدوستان حاضر در نشست، به خوانش ابیات عاشورایی شهریار و محتشم کاشانی پرداختند که کارشناس حاضر در جلسه به اصلاح قرائت و توضیح و تفسیر ابیات آن پرداخت.
در خلال برنامه، نسرین کمالیپور؛ کارشناس کتابخانۀ تخصّصی ادبیّات به معرفی کتاب «حسین(ع) خدای حماسهها» سروده و تألیف «سعید شمس انصاری» پرداخت و گفت: سرودههای این کتاب، در بحر نو و سبک جدید سروده شده تا بیشتر مورد پسند نسل جوان قرار گیرد.
درپایان، کارشناس برنامه در گفتگو با خبرنگار ما، برگزاری چنین نشستهایی را در راستای آشنایی نسل جوان با گنجینۀ ادبی کهن پارسی تأثیرگذار خواند و گفت: بهتر است پس از این، چنین برنامۀ ارزشمندی، با اطّلاعرسانی بیشتر و هربار در یک مکان متفاوت برگزار شود تا همۀ علاقمندان بتوانند از آن بهرهمند شوند.
در حاشیۀ این نشست، همچنین نمایشگاهی از اشعار عاشورایی با عنوان «اشعار عاشورایی در شعر و ادب شاعران ایرانی»، برگزار شده است که در آن حدود 70 نسخه کتاب و 10 عنوان لوح فشرده در معرض دید علاقهمندان قرار گرفته است. این نمایشگاه از تاریخ 21 تا 31 شهریورماه در واحد خواهران کتابخانۀ آیتالله شیخ هاشم قزوینی(ره) دایر است.