بیست و چهارمین نشست خوانش متون کهن در کتابخانه تخصصی ادبیات
۱۳۹۷-۰۵-۰۳
خوانش ابیات شاه‌قاسم انوار در بیست و چهارمین نشست خوانش متون کهن ادبیات فارسی

یست و چهارمین نشست خوانش متون کهن ادبیات فارسی، به خوانش ابیاتی از شاه‌قاسم انوار با حضور کارشناسان و ادب‌دوستان در محل کتابخانه تخصصی ادبیات کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی پرداخت

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان‌ قدس ‌رضوی، به همت این سازمان، بیست و چهارمین نشست خوانش متون کهن ادبیات فارسی با محوریت ابیات قاسم انوار، با حضور دکتر علیرضا قیامتی استاد ادبیات پارسی و جمعی از کارشناسان و ادب‌دوستان، در محل کتابخانه تخصصی ادبیات کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد.

قیامتی قاسم انوار را از شعرای بزرگ و عرفای روشن‌ضمیر قرن هشتم و نهم دانست که دیوان او کمتر از دیوان شعرای برجسته‌ای همچون نعمت‌الله ولی نیست و ادامه داد: در میان کتب قدما، هیچ تذکره‌ای نیست که نام قاسم انوار در آن ذکر نشده باشد، اما متأسفانه در پژوهش‌های صد سال اخیر، این شاعر و عارف برجسته بسیار مغفول مانده و حق وی ادا نشده است.

این استاد ادبیات فارسی، شعر قاسم انوار را آمیزه‌ای از شعر مولانا و حافظ دانست و ادامه داد: شعر او ویژگی خاصی دارد؛ به لحاظ ظاهر و وزن و ریتم و قافیه و ردیف، بسیار شبیه دیوان مولاناست و همان جوش و خروش و حرکت و گسستگی و پیوستگی غزلیات مولانا در شعر او موج می‌زند و از لحاظ محتوا و عرفان عاشقانه‌ای که مطرح می‌کند شبیه اشعار حافظ است و سخت با ریاکاران و متعصبین کج‌اندیش در افتاده است.

وی اصلی‌ترین تفاوت عرفا با سایر خلق را درک سوز و گداز فراق و جدایی از معشوق ازلی دانست و گفت: شاه‌قاسم انوار، کسانی را که فراق را درک نمی‌کنند مانند قناری قفس‌زا می‌داند که در قفس به دنیا آمده‌اند و همانجا می‌میرند، بی‌آنکه چیزی از لذت‌های بیرون قفس بدانند و نقطۀ مقابل آن را کبوتر چاهی می‌داند که اگر او را در قفس بگذارند، آن چنان سر بر دیوار قفس می‌کوبد تا رها شود و یا جان دهد.

قیامتی ادامه داد: این عارف والامقام، با بیان این تمثیل زیبا می‌کوشد بیان کند که روح انسان در قفس جسم اسیر است و مادامی که فراق را درک نکند، برای رهایی از قفس حرکتی نمی‌کند.

در ادامه، ادب‌دوستان حاضر در نشست، به خوانش ابیاتی برگزیده از شاه‌قاسم انوار پرداختند که کارشناس حاضر در جلسه به اصلاح قرائت و توضیح و تفسیر برخی ابیات و عبارات آن پرداخت.

گفتنی است که سلسله نشست‌های ادبی خوانش متون کهن پارسی، از سال 94 آغاز شده و هر ماه با محوریت مناسبت‌های ملی و مذهبی و دعوت از اساتید ادبیات، به همت سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در جوار حرم مطهر رضوی برگزار می‌شود.

سازندگان:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.