به گزارش آستان نیوز، سید علی کرامتی مقدم در نشست ادبی خوانش متون کهن که امروز ساعت 10 صبح با محوریت شاهنامه برگزار شد، ابعاد مختلف تربیتی داستانهای این اثر فاخر ادبی را تبیین کرد.
وی شاهنامه را سرشار از داستانهای حماسی و پر رمز و راز عنوان کرد که رسومات مختلف ایرانیان را در دورههای مختلف تاریخ بیان میکند.
این استاد زبان و ادبیات فارسی، شاهنامه را دارای لایه ظاهری و باطنی دانست که در لایه ظاهری آن خواننده داستانی را دنبال میکند، اما در لایه باطنی ناگفتههای تربیتی، آموزشی و حکمتآموز نهفته است.
کرامتی گفت: در مجموع، داستانهای شاهنامه دو اندیشه خیر و شر را بیان میکند که در تمامی اثر، این دو اندیشه با هم در جدال و کشمکش هستند.
وی به داستان جمشید به عنوان نمونه بارز این جدال اشاره داشت و گفت: دوران حکومت این پادشاه ایرانی، یکی از دورانهای طلایی سرزمین ایران است که در آن حرفههای جدید آهنگری، دریانوردی و غیره را به مردم آموزش میدهد و مردم را به گروههای مختلف تقسیم میکند.
کرامتی ادامه داد: در این داستان، جایگاه تکبر به تصویر کشیده شده است که باعث سقوط انسان از ورطه انسانیت میشود و به دنبال آن، جایگاه انسانی وی نیز نابود شده و قدرت اهریمن بر مردم مسلط میشود.
وی زندگی این پادشاه ایرانی را برآیندی از آیات و روایات دانست که تکبر به عنوان مایه سقوط به بهترین شکل در آن بیان شده است.
کرامتی در ادامه، به سبکهای مختلف شاهنامهخوانی اشاره کرد و مهارت بیان کلمات و شاهنامهخوانی را نوعی مهارت دانست که میتواند در انتقال مفاهیم بسیار تاثیرگذار باشد.
همچنین کتاب «فردوسی نابغه طوس» به قلم خسرو معتضد در این جلسه معرفی شد. این کتاب، بیانگر جایگاه قهرمانانه و فداکاری زنان و دختران در شاهنامه فردوسی است که برای حمایت از خانواده خود از جان نیز دریغ نمیکنند.
یادآور میشود؛ بیست و سومین نشست ادبی خوانش متون کهن با محوریت شاهنامه به همت واحد آموزش
سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و با همکاری کتابخانه تخصصی ادبیات و روابط عمومی و امور بینالملل این سازمان، در جوار آستان ملکوتی امام هشتم(ع) برگزار شد.
این نشست در ادامه سلسله برنامههای ادبی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد
آستان قدس رضوی است که با حضور جمعی از فعالان عرصه ادبیات فارسی و شاعران، همه ماهه در محل سازمان کتابخانهها موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی برگزار میشود.