شاعر خلاق و توانمند با استفاده مطلوب از فنون و صنایع ادبی ترکیباتی بدیع و نامتعارف از تنگنای قلمروهای واژگان تکراری و متعارف بیرون آورده است و توانسته است دلوجان هر مخاطب را تسخیر نماید.
زیباییشناسی در منطقالطیر عطار نیشابوری
استاد راهنما: رضا اشرف زاده
نگارش: معصومه تیموری ثانی نوروزی؛ دانشگاه آزاد مشهد،- 1394
شماره ثبت: 5846141
چکیده
عطار نیشابوری یکی از شاعران عارف و نامی اقیانوس پهناور ادب فارسی ایرانزمین است. او بااستعداد از قریحه شاعران و طبع لطیفی اقدام به آفرینش اثری جاودانه به نام منطقالطیر نموده است. پیر نیشابور توانسته است با پیوند علم بدیع و بیان بابیان رسا و شیوایش والاترین مفاهیم را در قالب زیباترین الفاظ به نمایش بگذارد، شاعر عارف و نامی نیشابور اندیشههای عرفانی خود را با بهرهگیری از آرایههای ادبی و عبارت محسوس چنان نیان نموده که میراث اندیشگی او، در شمار بالاترین میراث تبار انسان در عرصه جهانبینی عرفانی است.
شاعر خلاق و توانمند با استفاده مطلوب از فنون و صنایع ادبی ترکیباتی بدیع و نامتعارف از تنگنای قلمروهای واژگان تکراری و متعارف بیرون آورده است و توانسته است دلوجان هر مخاطب را تسخیر نماید. عطار بسیار هنرمندانه دنیای عارفانه و شگفتانگیز خود را برای مخاطبان ترسیم مینماید و هر مخاطب صاحبذوق درمیابد راز ماندگاری و دلنشینی و نغز بودن این مجموعه عرفانی علاوه برداشتن محتوای غنی و برخورداری عطار از طبع لطیف و باریکخیالی؛ میتوان مرهون کاربرد ماهرانه صور خیال و آرایههای ادبی باشد. که شاعر در این مجموعه ذوق و توان شاعری خود را به نمایش گذاشته است.
او ترفندهای بدیعی را چاشنی کلام خودساخته وبرترین مفاهیم عرفانی را با زیباترین الفاظ به خوانندگان عرضه نموده است. نقد و بررسی ترکیبهای بدیع و صور خیال و حکایات جالب انگیز او مهارت و استادی این شاعر گرانقدر را در عرصه ادب فارسی بازگو تر مینماید.
کلیدواژهها
عطار، منطقالطیر، تصویرگری، معنای و بیان، عرفان، مثنوی
این پایاننامه در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی موجود است.