نمادهای مقاومت در شعرهای عزالدین مناصره
استاد راهنما: دکتر محسن سیفی
نگارش: فرحناز شریعت؛ دانشگاه کاشان.- 1392
شماره ثبت:5852182
چکیده
یکی از ویژگیهای شعر معاصر عربی بهویژه شعر مقاومت فلسطین حضور گستردۀ نماد در آن است که شاعران با بهکارگیری آن، علاوه بر ژرفا بخشیدن به اثر ادبی به بیان نمادین اندیشههای خود میپردازند.
عزالدین مناصره،شاعر معاصر فلسطینی از این ظرفیت هنری زبان بهخوبی استفاده کرده و با به خدمت گرفتن نماد،اوضاع نابسامان فلسطین اشغالی و مقاومت مردم آن را در برابر تاختوتاز اشغالگران به تصویر میکشد و به دفاع از هستی و هویت فلسطینی آنان می- پردازد. پژوهش پیش رو بعد از یک نگاه گذرا به روند رمزگرایی در شعر معاصر عربی ، نمادهایی از این شاعر آوارهی فلسطینی را که حکایت از اشتیاق به وطن،بیزاری از اشغالگران و برانگیختن روحیهی فداکاری در میان هموطنان دارد موردبررسی قرار میدهد و به رمزگشایی از آنها میپردازد.
نتایج تحقیق این است که نمادهای بهکاررفته در شعر عزالدین مناصره حامل اندیشهی ظلمستیزی ، جانفشانی، زندگی در مرگ و امیدواری است.وی در بهکارگیری میراث در نمادپردازی،شاعری توانمند است و نیز بسامد فراوان نامهایی چون جفرا، کنعان، مسیح، الخلیل و زیتون حاکی از توجه و اهمیت او به موضوع فلسطین و حق سرزمین دارد و برای افشای ماهیت اشغالگران و بیگانگی آنان با سرزمین فلسطین، نمادهایی چون افعی ، گرگ ، خوک ، وقواق ، سربازان مغول و روم را جایگزین آنان میکند.
کلمات کلیدواژه:نماد،شعر معاصر عربی،عزالدین مناصره،مقاومت، فلسطین.
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی