شرح سی غزل از کلیات شمس تبریزی(از غزل 211 – 240  )
۱۳۹۶-۰۱-۲۷
زلیات مولانا حاصل سوز دل و آتش درون اوست که در لحظات پرشور وجد و سماع عارفانه تراویده است. او مست و شوریده و بیقرار از محبوب بی همتا و جاودانه ای است که..
شرح سی غزل از کلیات شمس تبریزی(از غزل 211 – 240  )
استاد راهنما: محمد باقر محسنی
نگارش: رضا قاسم زاده ؛ دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد خوی، 1387
شماره ثبت: 5848429
چکیده
کلیات دیوان شمس که حاوی غزلیات و رباعیات مولانا است به اقیانوس بیکرانی می ماند که سیر در َآن بدون پشتوانه علمی و ادبی و بدون آشنایی با حیات و زبان شعری مولانا امکان پذیر نمی باشد. غزلیات مولانا حاصل سوز دل و آتش درون اوست که در لحظات پرشور وجد و سماع عارفانه تراویده است. او مست و شوریده و بیقرار از محبوب بی همتا و جاودانه ای است که در غم جدایی او چون نی به فغان آمده و از این فراق می نالد. شعر او سرشار از عشق و اظهار ارادت به آستان بلند و کبریایی حضرت معشوق است و به همین سبب او عشق را سلطان بلامنازع اریکه قدرت و یگانه ابزار ره یافتن به حریم دلدار پنداشته و عقل و برهان و ادله را در طریق معرفت و سیر الی الله بی ثمر می داند. مولانا در حوزه غزلیات خویش از تمام اسباب و لوازم زندگی، اعم از انواع گیاهان و گلها و حیوانات و اشیا و .... برای تبین جایگاه حقیقت و مقام منیع حضرت الوهیت بهره برده است و به همین سبب زبان شعری مولانا در غزلیاتش رمز آلود و نمادین شده و از سوی دیگر هنجار گریزی های شاعرانه درقالب و لفظ و معنا ، موجب دشواری شعر وی گردیده است. وفور اشارات قرآنی و احدیث و روایات و تلمیحات تاریخی و دینی و نیز بیان افکار و اندیشه های عرفانی وی ، بر وسعت این دشواری افزوده و همین امر سبب غربت غزلیات مولانا ، در بین اندیشمندان و ادیبان گشته است.
مولانا در عشق پیر و مراد خویش که جلوه ای از مردان حق و آینه نمای جمال خداودندی است، گاه به وجد و شور آمده و به پایکوبی و سماع پرداخته و گاه در فراق و غیبت او نوای جانسوز فراق سر داده است و غزلیات مولانا حاصل از این اوقات پریشان حالی و شادمانی اوست. ما بر آن شدیم که به وسع امکان و توان خویش به شرح و بررسی سی غزل از مجموع غزلیات پرشور و دلنشین مولانا بپردازیم هر چند که غوص در بحر غزلیات مولانا مهارت و زمان ببشتری می طلبد.
محتوای این مجموعه
  1. مقدمه ای در شرح حال مولانا از طلوع تا غروب، معرفی آثار ارزنده اش ، چگونگی آشنایی او با پیر و مرشدش شمس تبریزی و مختصری از سیاق شعری او در دیوان کبیر می باشد.
  2. شرح سی غزل از شماره 211 تا 240 که در بردارنده ذکر اوزان و بحور عروضی ، دریف ، کلمات قافیه، حرف روی، موضوع غزل و سیر کلی غزل ، توضیح واژه ها ،ترکیبات، مفاهیم عرفانی، صور خیال، صنایع ادبی، معنی ابیات و تحلیل اندیشه های عرفانی وی می باشد.
  3. در برخی از موارد برای تفهیم بیشتر از تصاویر نیز استفاده شده است.
این پایان نامه در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی موجود است.
سازندگان:
منابع:
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.