جایگاه رجز در شعر دفاع مقدّس
۱۳۹۶-۱۰-۰۳
سرزمین ایران، همواره سرزمین حماسه، دلیریو شجاعت بوده‏ است. حماسه‌های ملّی - مذهبی فراوان در اعصار گذشته و حال در خصوص تکریم قهرمانان ملّی - مذهبی به نظم در‏آمده و پهلوانی‌ها، رشادت‌ها، آرمان‌ها و خواست‌های ایرانیان را توصیف کرده‏ اند.
جایگاه رجز در شعر دفاع مقدّس

نویسندگان
احمد امیری خراسانی1؛ عصمت اکرمی نیا 2
1استاد زبان و ادبیّات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان
2آموزش وپرورش-دبیر
چکیده
سرزمین ایران، همواره سرزمین حماسه، دلیری و شجاعت بوده ‏است. حماسه‌های ملّی - مذهبی فراوان در اعصار گذشته و حال در خصوص تکریم قهرمانان ملّی - مذهبی به نظم در‏آمده و پهلوانی‌ها، رشادت‌ها، آرمان‌ها و خواست‌های ایرانیان را توصیف کرده ‏اند.
ادبیّات پایداری (که شعر دفاع مقدّس، گونه‏ای از آن است) شاخه‌ای از درخت تنومند ادبیّات حماسی است که در هر روزگاری به شیوۀ خاصی نمود می‌یابد. اگرچه بین سروده‌ها با درون‌مایه و مضمون مقاومت و پایداری در دوران دفاع مقدّس و پس از جنگ، با مضمون ادب حماسی کلاسیک، تفاوت‌هایی است، وجه اشتراک همۀ آنها ظلم‏‌‌ستیزی، مبارزه با استبداد داخلی، بیگانه‏ ستیزی، عدالت‏ خواهی و دعوت به ‌استقامت در برابر دشمن است.
اغلب سروده‌های آغازین جنگ و سال‌های دفاع مقدّس به قصد تهییج و ترغیب به نبرد و مقاومت و پایداری سروده‏ شده‌اند؛ بنابراین مضمونی، رجز‏گونه دارند.
این مقاله، ضمن اشاره به کاربرد رجز در اشعار حماسی ادوار مختلف شعر فارسی، مقاصد و کارکردهای آن در اشعار دفاع مقدّس را بررسی کرده‏ است. برای نیل بدین مقصود، ابتدا رجز در اشعار دفاع مقدّس استخراج گردیده، پس از آن مقاصد و کار‏کردهای رجز در این اشعار تحلیل شده‏است.
 
کلیدواژه ها
حماسه؛ رجز؛ شعر دفاع مقدّس
XML اصل مقاله (356 K)
 
سازندگان:
منابع:
نشریه ادبیات پایداری:مقاله 2، دوره 9، شماره 16، بهار و تابستان 1396، صفحه 21-40
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.