در پژوهش پیش رو تلاش شده است گامی بهسوی شناسایی نقاط قوت و ضعف رمانهای ادبیات پایداری برداشته شود، تا با بهرهگیری از آنها آثار زیباتری خلق گردد.
جایگاه دین و معنویت در ادبیات پایداری ایران و لبنان با تأکید بر " دخیل عشق" و " القابضه علی اشواک الورد"
استاد راهنما: محمد دانشگر
نگارش: علی قازان؛ جامعه المصطفی العالمیه.- 1396
چکیده
دین و معنویت از مقولههای دارای اثر عمیق در زندگی و رفتار بشر هستند، و انگیزهی کارهای بزرگ و شگفتآور ملتهای مستضعف در برابر ستمگران قدرتمند هستند. هنر بیان امکان پاسداری ملت از فرهنگ خود و انتقال آن به نسلهای بعد را فراهم میکند، تا دستاوردها حفظ گردد و از شکاف نسلی جلوگیری شود.همانطور که در میدان نبرد ملتهای استکبارستیز با سلاح مادی به جنگ ابرقدرتهای مستکبر میروند، در جبههی فرهنگ ادبیات پایداری، مدافعان سنگر فرهنگ از عقاید و ارزشهای مردم دفاع میکنند، درحالیکه مستکبران دنبال حذف دین و معنویت احیاکننده از صحنهی زندگی مستضعفان هستند تا چنگشان بر ملتها مستحکمتر گردد.هدف این پژوهش شناسایی جایگاه دین و معنویت در دو رمان از ادبیات پایداری ایران و لبنان بود: رمان ایرانی «دخیل عشق» از مریم بصیری و رمان لبنانی «القابضه علی اشواک الورد» (دست گرهخورده به خارهای گل) از ولاء ابراهیم حمود. با بررسی رمانها مشخص شد که ارزشهای دینی و معنوی دین مبین اسلام متناسب با مقطع زمانی و مرحلهی مبارزات مورد تأکید قرارگرفته است و با زبان تأثیرگذار هنر رماننویسی و روشهای نویسندگی ادبی نقش بسزایی در ترویج آنها ایفا کرده است.علاوه بر آن، مقایسه میان دو اثر به فهم عمیقتر ادبیات پایداری و محیطی که در آن به وجود آمده، کمک می-کند و با بررسی سبک و روشهای بیانی رمانها، امید آن است که انتخاب راه هموارتر برای گسترش فرهنگ ارزشی آسانتر گردد. پس در پژوهش پیش رو تلاش شده است گامی بهسوی شناسایی نقاط قوت و ضعف رمانهای ادبیات پایداری برداشته شود، تا با بهرهگیری از آنها آثار زیباتری خلق گردد.
واژگان کلید :ادبیات پایداری لبنان، ادبیات پایداری ایران، رمان فارسی، رمان لبنانی، دین و ادبیات پایداری، معنویت و ادبیات پایداری
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی