بخش قابلاعتنایی از میراث مکتوب زبان پارسی، صد افسوس که درگذر روزگار ازمیانرفته است ؛ بااینحال کم نیستند دستنوشتهها، اسناد و نسخ خطی گرانبهایی که بیش و کم از دستبرد ایام مصون ماندهاند.
تصحیح دیوان و قاری یزدی ( همراه با مقدمه ، تعلیقات و فهرستها)
استاد راهنما: محمود مدبری
نگارش: علیرضا فرجامی؛ دانشگاه شهید بهشتی کرمان ؛ 1395
شماره ثبت: 5848428
چکیده
بخش قابلاعتنایی از میراث مکتوب زبان پارسی، صد افسوس که درگذر روزگار ازمیانرفته است ؛ بااینحال کم نیستند دستنوشتهها، اسناد و نسخ خطی گرانبهایی که بیش و کم از دستبرد ایام مصون ماندهاند. ازجمله این آثار یکی هم دیوان و قاری یزدی است. محمد ایمن وقاری ادیب و شاعر صاحبکمال سده یازدهم هجری است که آثار او روشنگر وسعت دانش و استعداد او در علوم ادبی و دیکر زمینههاست. وی شاعری شیعی است که عشق و ارادت خود را به معصومین (ع) در جایجای اشعارش بخصوص در قصاید استوارش نشان داده است. زبان شعر او خاصه در غزل به شاخه ایرانی سبک هندی ( سبک اصفهانی) نزدیک است. دور خیالیها و تصویرهای پیچیده و مضمونهای دشوار سبک هندی در شعر او کمتر دیده میشود. دیوان وقاری تاکنون تصحیح و چاپنشده است و درباره شعر او نیز پژوهش جامعی صورت نگرفته است . از دیوان وقاری در حال حاضر دو نسخه موجود است که یکی در کتابخانه ملی ملک تهران و دیگری که نسخهای است ناقص در کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی قم نگهداری میشود. در این تحقیق و تصحیح کوشش کردهایم منابعی را که از شاعر موردنظر گزارشی به دست میدهند؛ فراهم نموده، شرح نسبتاً کاملی از زندگی، احوال، افکار و آثار او در قالب مقدمهای مفصل ارائه دهیم؛ سپس با تکیه به دو نسخه خطی مذکور به تصحیح متن اقدام شده است.
در پایان نیز تعلیقات و فهرستهای کامل آمده است. نظر به اینکه تاکنون چنین تحقیق و تصحیحی صورت نگرفته است، با این پژوهش تلاش شده است ارزشها و ویژگیها فرهنگی و ادبی این اثر آشکار گردد و یکی از مفاخر ادبی و فرهنگی این مرزوبوم شناخته و شناسانده گردد.
کلیدواژهها:
وقاری طبسی یزدی، تصحیح متن، ویژگیهای سبکی، سبک هندی
این پایاننامه در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی موجود است.