ادبیات اقلیمی در داستان های معاصر از مشروطه تا انقلاب اسلامی(p h p  )
۱۳۹۷-۰۲-۱۷
اقلیم گرایی در داستان نویسی معاصر ایران به طور جدی از دهه 1330 شمسی آغاز می شود و در دهه های 45 به اوج و شکوفایی خود می رسد.

ادبیات اقلیمی در داستان های معاصر از مشروطه تا انقلاب اسلامی(p h p  )

استاد راهنما: رحمان مشتاق مهر؛ دانشگاه تربیت معلم آذربایجان.- 1389

چکیده

اقلیم گرایی در داستان نویسی معاصر ایران به طور جدی از دهه 1330 شمسی آغاز می شود و در دهه های 45 به اوج و شکوفایی خود می رسد. البته داستان اقلیمی به اندازه داستان نویسی معاصر مان قدمت دارد و آفرینش نخستین داستان اقلیمی به سال 1305 بر می گردد. داستان های اقلیمی غالبا بازتاب دهنده ویژگی ها و عناصر مشترکی چون فرهنگ و باورها و آداب و رسوم یک منطقه جغرافیایی اند و در همه فرهنگ ها و دایرة المعارف های ادبی در تعریف داستان اقلیمی بر وجود این عناصر تاکید شده است. داستان اقلیمی داستانی است که به سبب بازتاب گسترده عناصر اقلیمی و محیطی به دو شکل تزیینی و پویا در طی حوادث و ماجراها، کاملا رنگ بومی دارد و متعلق به منطقه ای خاص و متمایز از دیگر مناطق است. این عناصر مشترک و تمایز بخش عبارتند از: فرهنگ مردم، شامل معتقدات ، باورها، آداب و رسوم، مشاغل و حرفه ها، شکل معماری منطقه خوراک ها، پوشش ها و زبان محلی ، شیوه معیشتی و تولید، مکان ها و مناطق بومی، طبیعت بومی، صور خیال اقلیمی، نهضت ها و تحولات سیاسی و اجتماعی منطقه.

در داستان نویسی معاصر ایران باید از شیوه ای به نام " شیوه اقلیمی نویسی" سخن گفت که اتفاقا در مناطق مختلف بازتاب های گوناگون داشته است و از این رو پنج حوزه یا شاخه داستان نویسی اقلیمی شمال، جنوب، شرق، (خراسان) غرب( کرمانشاه) و آذربایجان با نویسندگان و ویژگی های خاص آن ، در داستان نویسی معاصر قابل تشخیص است.

نویسنده در این رساله به بررسی داستان های اقلیمی و روستایی ایران از مشروطه تا انقلاب اسلامی می پردازد . ابتدا تعریفی از داستان اقلیمی و پیشینه تحقیق در ادبیات اقلیمی به دست می دهد سپس در هر فصل، هر یک از حوزه های پنج گانه داستان نویسی اقلیمی را نقد و بررسی می کند. در فصل پایانی هم علت اصلی گرایش به اقلیمی نویسی را بر مبنای " اسطوره بازگشت جاودانه" باز می کاود.

کلید واژه ها: داستان، داستان نویسی معاصر ایران، داستان اقلیمی، شمال، جنوب، شرق، (خراسان) غرب(کرمانشاه)، آذربایجان

 کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی

سازندگان:
منابع:
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.