بررسی سبک جوینی در تاریخ جهانگشا(در سطح فکری)
استاد راهنما: محمدجواد عرفانی بیضایی
نگارش: افسانه افروغی نیا، دانشگاه پیام نور نیشابور._ 1394
شماره ثبت: 5852210
چکیده
جوینی به سال 623ه.ق در جوین زاده شد. از اوایل جوانی به کارهای دیوانی اشتغال داشت. عطا ملک به هنگام آمدن هلاکو به ایران از دبیران خاص وی گردید و سپس از جانب او و پسرانش حدود بیستوچهار سال حاکم عراق شد و در چهارم ذیالحجه 681ه.ق در مغان درگذشت.
او در ضمن سفری که به قراقروم کرد کتاب تاریخ جهانگشا را نوشت هرچند در اوایل قرن هفتم مغولان به ایران حمله کردند؛ اما آثار مخرب حمله آنان هنوز در ادبیات مشهود نبود و سبک این دوره همان سبک فنی است . سبک نویسندگی نویسندگان در سه سطح قابلبررسی است: سطح زبانی، سطح ادبی و سطح فکری این کتاب ضروری به نظر میرسد.
بعد از بررسی سطح فکری تاریخ جهانگشا معلوم شد؛ قضا و قدر در تاریخ جهانگشا جایگاه ویژهای دارد و جوینی در سیویک مورد به جبر اشارهکرده است. نتایج بهدستآمده نشان داد که او در پنجاهونه مورد به نکوهش مغولان پرداخته و در هفده مورد به مدح آنان. لعن و نفرین اسماعیلیان و قرمطیان بسامد بالایی در تاریخ جهانگشا دارد؛ شاید دلیل این امر َآن است که نویسنده قصد داشته هواداری خود را نسبت به مغولان نشان دهد یا ممکن است به علت شافعی بودن نویسنده این پژوهش بسامد بالایی داشته باشد.
کلیدواژهها: تاریخ جهانگشا، سبکفکری، مغول، اسماعیلیان
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی