مضامین مشترک غزلیات سعدی و مولانا
۱۳۹۵-۰۴-۰۸
غزل مولانا و سعدی پس از گذشت سالها هنوز جزو هنرهای اعجاب انگیز می باشد و هنوز برجسته می نماید،
مضامین مشترک غزلیات سعدی و مولانا
استاد راهنما: قاسم انصاری
نگارش: زهرا بصیری فرد
دانشگاه آزاد – واحد تاکستان؛ 1390
شماره ثبت: 5831459
چکیده
غزل مولانا و سعدی پس از گذشت سالها هنوز جزو هنرهای اعجاب انگیز می باشد و هنوز برجسته می نماید، کسی نیست که با خواندن چند غزل مولانا و سعدی احساس حیات و نیروی مضاعف ننماید و جاذبه ی شدید، نیروی ماورایی و مرموزگاه نزدیک و گاه دور او را به سوی خود نکشد و این چیزی نیست جز نیروی عشق ، عشقی حاکم بر کل هستی که از کوچکترین ذرات تا بزرگترین سیارات را به چرخش وا داشته است. مولانا و سعدی خود از سیراب شدگان چشمه کلام وحی و حدیث می باشند و در طول حیات ، خود را وقف بیان این عشق کرده اند. مولانا عشق عرفانی و سعدی عشق زمینی را که منتهی بع عشق الهی می شود انتخاب کرده اند.
مضامین مشترک غزلیات سعدی و مولانا:
1- اخذ مضامین قرآنی است که از نکات و توصیه های اخلاقی گرفته تا قصص انبیا دیده می شود. آنها چون درختی بی مانند که شاخه های متعدد دارند هر کدام از این شاخه ها رنگ و بویی خاص در فضا می پراکنند ولی با این همه ریشه و اساس آنها یکی است.
2- از حیث به کارگیری اصطلاحات عرفانی و اخلاقی : آن دو شاعر از اصطلاحات عرفانی و اخلاقی الهام می گیرند. سعدی از دیدگاه دیگر از اصول و مقررات می خواهد مسائل عرفانی را حس نماید بطوریکه همه آن را درک کنند ولی مولانا بدون هیچ اصول و قانونی مسائل عرفانی را بیان می کند.
3- اصول مورد توجه هر دو شاعر تا حدی مشترک می باشد: اصولی چون خدا، قرآن، مرگ، علم و هنر، معرفت دل، حقیقت، دوستی، عشق غیرت، محبت و دوستی، حیا، شور و شوق و ذوق، قرب وصل، انس، طبیعت و...
مفترقات غزلیات هر دو شاعر شامل : عرفان و تصوف ، امانت و رحمت خدا، ادب و تربیت، خاموشی و تنهایی ، بذل و ایثار، تواضع و...
4- اصطلاحات و مسائل اخلاقی را از شعرو نویسندگان قبل از خود استفاده کرده اند به طوریکه هر دو شاعر از عطار ، نظامی ، فردوسی، و نویسندگان صوفیه تضمین کرده اند یا تاثیر پذیرفته اند.
5- هردو شاعر از اشعار عرب و زبان عرب آگاهی کامل دارند.
6- مهمترین وجه تشابه سعدی و مولوی توجه به فیض الهی ، خارج نبودن از حدود شریعت و پیروی آداب و مقراتی که انسان را به عشق و بعد به خدا می رساند.
خلاصه این دو شاعر استاد مسلم غزلیات عاشقانه و عارفانه می باشند. این پایان نامه براساس روش مقایسه ای نوشته شده است. بعد از خواندن غزل های دو شاعر مضامین مشترک و مفترقات جدا گردید. ابتدا اصطلاحات و کلمات عرفانی معنی شده و بعد اشعار دو شاعر با هم مقایسه شد. این پایان نامه شامل کلیات و شش فصل می باشد.

این پایان نامه در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی موجود می باشد.
سازندگان:
منابع:
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.