رمز گشایی وجود و صفات پرندگان در منطق الطیر عطار
استاد راهنما : دکتر محمد رضا راشد محصل
دانشگاه آزاد واحد بیرجند 1389
شماره ثبت :5834288
چکیده :
در این مجموعه سعی شده است از آثار مسلم عطار نیشابوری سخن گفته شود و سپس بحثی مستوفی در مورد کتاب سترگ منطق الطیر آورده شود . سپس کلیاتی در مورد رمز و رمز شناسی در آثار ادب پارسی ارائه گردد سپس این رمزها به کتاب منطق الطیر سرایت داده شده است . تا این کتاب که یکی از حماسه های عرفانی بزرگ جهان است مورد توجه قرار گیرد و از شخصیت های اصلی آن که همان پرندگان هستند سخن به میان آورده شود . تمام پرندگان که نمادی از طبقه های مختلف جامعه می باشند با جایگاه خاصشان در منطق الطیر از دیدگاه حضرت عطار آورده شده است و اینکه هر پرنده در جامعه انسانی نمادی از چه شخصیتی می باشد بحث شده است.
جایگاه اجتماعی و عرفانی پرندگان – که همان سالکان راه حقیقت هستند ، بحث دیگری است که به طور مفصل در این اثر آمده است . حتی ویژگی های ظاهری هر یک از پرندگان آورده شده تا شباهت آن ها با جامعه انسانی بهتر مجسم شود و دقت و ظرافت کار عطار برای خوانندگان ملموس تر و مشخص تر شود . و نیز سعی شده است این اثر عطار با دیگر آثار پیشین ، مورد بررسی قرار گیرد و جایگاه عرفانی این اثر بیان شود؛ تا بتواند منبع و ماخذی برای مطالعه کنندگان باشد تا با آگاهی بیشتر دراین گستره قدم بردارند و به سیر و سلوک بپردازند.
در نهایت تلاش گردیده اهداف عظیم عرفانی ، اجتماعی و تعلیمی حضرت عطار به عنوان پیر و راهنمای راه سلوک به گونه ای بیان گردد که سالکان و مریدان بتوانند به آسانی و با همان ظرافت خواست حضرت شیخ عطار آن را درک نماید و این توشته بتواند چراغی هر چند کم نور فرا راه آنان قرار گیرد تا راه او شناخته شود و درچاه ظلالت و گمراهی نیفتد . امید که اینگونه باشد .
کلید واژه ها :
عطار- رمز-پرندگان- عرفان- منطق الطیر
این پایان در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس موجود است.