بازتاب علوم در دیوان مثنوی مولانا
استاد راهنما: ویدا احمدی
نگارش: نجلا ابراهیمی طلب
دانشگاه آزاد مشهد؛ 1389
شماره بازیابی: 5831692
چکیده
بی تردید دیوان مثنوی مولانا یکی از ارزشمندترین و بزرگ ترین آثار موجود در تاریخ فرهنگ و ادب جهان است ؛ با نظر به مجموع این دیوان , با اطمینان می توان گفت که دقایقی زیبا از حقایق عمیق و شگرف را در بر دارد و خواننده را به تعجب و حیرت وا می دارد ؛ مولوی کسی است که دید تیز بینش به ژرفای معارف جهان هستی رسوخ یافته و تفکر داهیانه اش به پهنای عالم نامتناهی توسع یافته و این همه را در نوردیده است؛ وی در عرصه های گوناگون علومی چون طب , فلسفه , کلام , عرفان,و ... ملاحظاتی بس عمیق و نظریه پردازی هایی بس دقیق و ارزنده به منصه ظهور رسانیده است ؛ همه را به زبان شعر سروده , بی آنکه حتی ظرافت و دقایق معانی را به کمترین وجه , اسیر ضرورت های شعری بگرداند؛ هر صاحب نظری که دیوان مثنوی را بخواند و در گفتارش تعمق ورزد جلوه هایی اندیشمندانه از تاویلات و تعبیرات مرتبط با براشت های علمی خود را در آن می یابد .
مثنوی , حکایت روح بی قرار مولاناست , کسی که تفکر و جهان بینی اش را در عشق به وصال حق بیان می کند , او جستجوگر حق است و می کوشد تا این حقیقت هستی را درلفافه الفاظ شعر پنهان نگه دارد و خوش تر آن دارد که سر دلبران را در حدیث دیگران بگوید ؛ اگر چه هر کسی از ظن خود یار او می شود و هیچ کس را همه اسرار او یارای جستن نیست.
این کتاب مملو از حقایق و دقایق است که از عالم بی کران ذهن مولانا تراوش نموده است و در قالب الفاظ و عبارات منظوم به عرصه هستی گام نهاده است و بحریست پر از درهای ناسفته که بر ساحل ظهور به جلوه در آمده و بر جویندگان حیات پاک نثار شده است و از این جهت زبان از بیان حقیقتش عاجز و قلم از تحریر آن قاصر است. و اما یک نکته قابل توجه است که اثر این شاعر بزرگ پس از هفتصد سال همچنان زنده و در اوج آثار بشریت. است.
این پایان نامه در کتابخانه تخصصی ادبیات موجود است.