بررسی و تحلیلب ویژگی های صرفی و نحوی صحیفه سجادیه از دعای 1 تا 12
استاد راهنما: عزت ملاابراهیمی
نگارش: نرگس قرنفلی؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات.- 1394
شماره ثبت: 5852271
چکیده
صحیفه کامله سجادیه مجموعه پنجاه و چهار دعا و نیایش می باشد که از حضرت سجاد علی بن الحسین علی بن ابی طالب نقل شده، این دعاها در عالم شیعه مقام مهمی را دارا بوده و می باشند. ابن شهرآشوب در " معالم العلماء" در شرح حال متوکل بن عمر لقب زبور آل محمد و در شرح حال یحیی بن علی بن محمدحسین دقی لقب " انجیل اهل بیت" بدان داده است.
در نیمه دوم نخستین سده هجری علی ابن الحسین علیه السلام یکی از معروفترین مردان زهد و پرهیزکاری بوده و ایشان دعاهایی را انشاء کرده و می خواندند و چند تن از علما تعدادی از این دعاها را گرد آورده اند. متن صحیفه در خلاء به وجود نیامده است بلکه در تولید آن بافت تاریخی ، سیاسی، اجتماعی، و بافت بینامتنی قرآن و روایات نقش مهمی داشته اند. امام سجاد(ع) با بیان این دعاها به خوبی توانسته است فضای جامعه اسلامی زمان خود را با همه کاستی های آن به تصویر بکشد و از طرف دیگر با کنش های گفتمانی، جامعه ی آرمانی اسلامی خود را در متن صحیفه ترسیم کرده است. لذا برای درک زیباتر و بهتر منتخبی از دعاها از نظر علم صرف و نحو مورد بررسی قرار گرفته به امید آنکه به فحوای کلام آن معصوم دست یابد و با تامل و اندیشه حقایق را یافته و به سعادت نائل گردد.
در این پایان نامه تجزیه و ترکیب دعاهای 1 تا 12 بطور کامل انجام گردیده و شماره دعاها و تعداد فرازهای هر دعا به تفکیک در فهرست مشخص گردیده .
کلیدواژه ها: صحیفه سجادیه، دعاها، نیایش، امام سجاد (ع)
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی