ارزش فرهنگی ملت ها در آثار ادبی شان متجلی می شود و نقش آثار حماسی در نشان دادن اهتخارات ملی پر رنگ تر از دیگر آثار ادبی جلوه می کند؛ و از میان آثار حماسی ملت ها شاهنامه فردوسی برجسته ترین اثر ادبی است.
مقایسه قسمت حماسی شاهنامه با برزونامه
استاد راهنما: رضا اشرف زاده
نگارش: رویا کشفی، دانشگاه آزاد مشهد- 1390
شماره ثبت: 5846140
چکیده
ارزش فرهنگی ملت ها در آثار ادبی شان متجلی می شود و نقش آثار حماسی در نشان دادن اهتخارات ملی پر رنگ تر از دیگر آثار ادبی جلوه می کند؛ و از میان آثار حماسی ملت ها شاهنامه فردوسی برجسته ترین اثر ادبی است که شناسنامه فرهنگی همه ایرانیان محسوب می شود و شناساندان هر چه بیشتر شاهنامه و حماسه های نظیر آن ، نقطه اشتراک همه تحقیقات ، شاهنامه پژوهان محسوب می شود.
در این پایان نامه ، دو اثر حماسی شاهنامه و برزونامه انتخاب و مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته اند، که نگارنده ابتدا به معرفی آثار و گویندگان آنان پرداخته و به این نتیجه رسیده که برزونامه شامل دو قسمت است، که قسمت نخستین یا کهن آن متعلق به قرن پنجم و یا آغاز قرن ششم ، توسط شاعری خراسانی به نام شمس الدین محمد کویج یا کوسج و یا جهانگیر است. که در آن داستان رستم و برزو به تقلید از داستان رستم و سهراب با تفاوت هایی جزئی سروده شده است و قسمت دوم آن در قرن دهم توسط عطایی رازی تکمیل و اضافه شده است، که شرح جنگ ها و دلاوری های برزوست. که در این پژوهش قستم کهن آن مورد بررسی قرار گرفته است و شخصیت های اصلی و مشترک در کتاب و نیز زنان و مادران حماسی و نقش آفرینان آنان بررسی و بعد از بررسی چند داستان مشابه از شاهنامه با برزونامه، داستان رستم و سهراب و رستم و برزو با هم مقایسه می شوند و نیز مختصری از داستان های مشابه پدرکشی و پسر کشی ذکر گردیده و در نهایت برخی از شباهت ها و اختلافات این دو اثر به صورت موردی بیان می شوند.
این پایان نامه در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی موجود است.