جلوه های بندگی در شعر بیدل دهلوی
نگارش: جعفر علیزاده گلستانی
دانشگاه پیام نور واحد بجنورد؛1387
شماره ثبت : 5831450
چکیده
جلوه گاه بندگی در شعر بیدل یک اثر تحقیقی است که در آن کوشش شده است ، نمودهای بندگی انسان جدای از اعمال و عبادات رایج و واجب چون نماز و روزه و حج و ... را در دیوان اشعار مولانا عبدالقادر بیدل دهلوی نشان دهد ؛ و به تبیین و تشریح آن نمودها بپردازد . این پایان نامه در شش فصل به شرح زیر تهیه و تدوین گردیده است .
فصل اول به پیشینه بیدل پژوهی پرداخته ، بیدل شناسان مشهور و آثار آنان را درباره بیدل درمنطقه شبه قاره هند ، آسیای میانه ، افغانستان ، پاکستان و ایران معرفی کرده است .
فصل دوم با توجه به عدم آشنایی مردم با این شاعر گرانقدر و ناشناختگی او حتی در میان برخی تحصیل کردگان و دانشگاهیان ، شرح حال کاملی از بیدل و زندگی او ارائه کرده است .
در فصل سوم و چهارم به معرفی آثار و کتب بر جای مانده از بیدل پرداخته ، و سبک و هنر شاعری او را مورد بحث و بررسی قرار داده است .
فصل پنجم جلوه های بندگی در شعر بیدل بطور مفصل تبیین و تشریح گردیده است و شامل پنج بخش می باشد . بخش اول به بحث در باب افکار و اندیشه های بیدل پرداخته است.
بخش دوم به جهان بینی بیدل پرداخته ، نگرش او را نسبت به عالم و آدم تشریح و بررسی کرده است .
بخش سوم با عنوان بندگی چیست؟ تعریف جامعی از بندگی و راز و رمز آن با شواهدی از اشعار بیدل ارائه کرده است .
بخش چهارم بطور مشروح و کامل جلوه هایی از بندگی را مانند خودشناسی ، خدمت به خلق ، صبر ، تسلیم و رضا ، عشق به مبعود ، حسن خلق ، وفای بعهد و ... مورد بحث قرار داده است .
در ابتدای هر بحث مقدمه کوتاهی در تعریف موضوع و اهمیت آن از نظر قرآن و احادیث ائمه معصومین (ع) آمده است . سپس شواهدی از اشعار شاعران بزرگ در رابطه با آن موضوع ارائه گردیده ، در پایان به اشعار و ابیات بیدل مرتبط با همان موضوع اشاره شده است . برای هر بحث ابیاتی زیبا و دلنشین از دیوان بیدل به عنوان نمونه انتخاب گردیده و با شرح و توضیح هر بیت آمده است .
بخش پنجم با توجه به مبعوث شدن انبیاء برای هدایت و بندگی بشر و اینکه آنان خود از بندگان خاص خدا بوده و بیدل نسبت به آن بزرگواران عقیده و اعتقاد پاک قلبی داشته ، بحثی با عنوان بیدل و انبیای الهی و ائمه اطهار (ع) آمده است .
فصل ششم نتیجه گیری است در این فصل آنچه دراین پایان نامه مطرح شده همراه با یافته ها و نکات جدید به دست آمده به طوری خلاصه اشاره شده است .
در پایان نیز فهرست منابع و مآخذ به طور کامل و دقیق ذکر گردیده است .
این پایان نامه در کتابخانه تخصصی ادبیات موجود است.