بررسی و تحلیل تفاوت ها و تضادهای شمس و مولوی
۱۳۹۴-۱۱-۱۷
اگرچه به جرات می توان گفت، شمس و مولوی نیمه وجودی هم بودند و تاثیر عمیقی بر سرنوشت و اندیشه و زندگی هم داشتند؛ اما این دلدادگی و تاثیر علی رغم تضادها و تفاوت هایی که وجود داشت بزرگترین درس ها را به همه انسان های اعصار می دهد.
 بررسی و تحلیل تفاوت ها و تضادهای شمس و مولوی
استاد راهنما: رضا روحانی
نگارش : کبرا صدیقی ترکمپور
دانشگاه کاشان؛ 1393
شماره ثبت: 5843691
چکیده
اگرچه به جرات می توان گفت، شمس و مولوی نیمه وجودی هم بودند و تاثیر عمیقی بر سرنوشت و اندیشه و زندگی هم داشتند؛ اما این دلدادگی و تاثیر علی رغم تضادها و تفاوت هایی که وجود داشت بزرگترین درس ها را به همه انسان های اعصار می دهد تا تضادهای اعتقادی ، فرهنگی، اجتماعی، و ... را دست آویزی برای سرپیچی از آنچه موجب سعادت و نیک بختی انسان می شود، نسازد؛ بلکه عاقلانی چون مولوی تمام سختی ها و دشواریها را تحمل کند تا یار آسمانی را با راهنمایی پیری آگاه و واصل به دست آورد.
همان طور که در این پایان نامه مشاهده می شود، تضادهای شمس و مولانا محدود به یک یا دو تضاد نیست ؛ بلکه بسیار متنوع و گسترده است. شمس و مولوی در دو خانواده متفاوت ، با دو فرهنگ و پرورش متفاوت بزرگ شدند. نوع نگرش خانواده نسبت به عرفان و تربیت عرفانی-ریاضتی منجر به سفرهای بی حد و حصر شمس برای یافتن مرشد و پیری می گردد تا علاوه بر درک حالات او، دقایق عرفانی را فراتر از آن چه می داند به او بیاموزد، درحالی که شرایط مولوی کاملا متفاوت و متضاد است، او در خانواده ای بزرگ می شود که تربیت عرفانی –ریاضتی از جایگاهی والا برخوردار است و پدر اولین پیر و مرشد اوست و این تفاوت در نوع پرورش و تربیت و ... سبب می شود تا علی رغم تشابهات بسیار و عشقی مشترک ، در نگرش به مباحثی چون زن، چله نشینی و غیره تفاوت دیدگاه داشته باشند و آیات و احادیث را متفاوت تاویل کرده و در شیوه بیان و رفتار و همچنین حالات عرفانی و نگرش نسبت به انبیاء، اولیاء،عارفان و شخصیت های مذهبی _تاریخی تفاوت و تضادهایی آشکار و واضح داشته باشند.
شمس مجذوبی سالک و ولیی مستور است که در پی ولی مشهوری می گردد تا واسطه او و خلق شود و زبان اندیشه اش باشد . دریای وجود مولوی به عنوان ولی مشهور مستعد پذیرش این ماموریت است. اما مولوی همه اندیشه ها و باورهای شمس را مطلقا نمی پذیرد ، و علی رغم آن همه شوریدگی و شیدایی استقلال اندیشه و باورهای خود را همچنان حفظ می کند و به تقلید بی چون و چرا و محض از شمس نمی پردازد ؛ بلکه در بسیاری از موارد تحت تاثیر علوم ظاهری ، تربیت ،فرهنگ جامعه و تدریس و وعظ و ..، نه تنها بیانگر اندیشه های شمس نیست ؛ بلکه گاهی اوقات اندیشه ای متفاوت و گاه متضاد با باورها و اندیشه های مولوی دارد.
اما علی رغم این تفاوت ها و تضادها آنچه باعث می شود شمس و مولانا دو یال قرین ، آنچنان که مانند ایشان را روزگار ندیده و نخواهد دید، چنین شور و مستی در عالم جاری و ساری کنند و عرفان عاشقانه را بنیان نهند، دوری از هرگونه تعصب است. شمس و مولوی با آن که در مذهب ، اندیشه و باورها با هم تفاوت دارند ، اما داشتن هدفی مشترک و عشق و یقینی استوار، مانعی عظیم است که باعث می شود، در این راه به تعصبات جاهلانه بها ندهند و رشد سلوکی –عرفانی خود را فنا نسازند.
این پایان نامه در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی موجود است.
 
سازندگان:
منابع:
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.