بررسی داستان های بلند جلال آل احمد
۱۳۹۵-۰۱-۰۸
اگر چه جلال آل احمد اولین داستان نویس به شیوه جدید نبوده، اما از اولین کسانی بود که در این راه گام نهاد و داستان های بلندش ...
بررسی داستان های بلند جلال آل احمد
استاد راهنما: علی احمدپور
نگارش: رویا نایبی فر
دانشگاه آزاد واحد بیرجند ؛ 1385
شماره ثبت: 5831771
چکیده
اگر چه جلال آل احمد اولین داستان نویس به شیوه جدید نبوده، اما از اولین کسانی بود که در این راه گام نهاد و داستان های بلندش که عبارتند از: سرگذشت کندوها ، مدیر مدرسه- نون و القلم – نفرین زمین – حیطه ای بود که او برای ارائه اندیشه های اجتماعی ، فرهنگی، مذهبی، اقتصادی، و تاریخی خویش برگزید و در همه این آثار ، خواننده را از اندیشه های پویای خویش بهرمند کرد.
در رساله حاضر ابتدا زندگی نامه آل احمد را نوشته و به بیان ویژگی های جسمی و روحی او و گفت و گو درباره فعالیت های سیاسی و مرگش پرداخته ام . سپس آثار و سبک نویسندگی ار بیان شده است . بعتد از آن ، به عناصر سازنده داستان های امروزی؛ مانند: پیرنگ، شخصیت، درون مایه، موضوع، مضمون، زاویه دید، صحنه، گفت و گو، لحن، فضا، نماد، و تمثیل پرداخته ام بعد این عناصر را در چهار داستان بلند ( سرگذشت کندوها – مدیر مدرسه – نون والقلم – نفرین زمین) مورد بررسی قرار داده ام.
ابتدا هر یک از داستان ها را از نظر پیرنگ مورد توجه قرار داده ام و بدین ترتیب، دریافته ام که آل احمد از رابطه علت و معلولی حوادث در داستان آگاهی داشته و آن را به کار بسته است و سبب جذابیت داستان برای خواننده شده است . اگر چه، در بعضی از قسمت ها حوادثی را گنجانده است که در صورت حذف آن به داستان لطمه نمی خورد . شخصیت های داستان نیز ، بیانگر افکار اویند . به خصوص شخصیت های اصلی که برای این آفریده شده اند تا عقاید و حرف های او را عملی کنند و بر زبان آورند.
موضوع داستان ها اجتماعی است و مضمون آنها نیز به شکل های مختلف در سخنان شخصیت ها و کارهای آنان و عمل داستانی و حتی توصیف مناظر بیان شده است. زاویه دید این داستان ها، دانای کل و اول شخص مفرد است . و زاویه دید اول شخص شکل اعترافی به داستان ها داده است و صمیمانه می نماید. و شکل دانای کل نیز به همراه نقالی به آن شکل سنتی بخشیده است . در صحنه پردازی ها ، هم زمان و هم مکان در نظر گرفته شده است و صحنه ها دربیشتر مکان ها جاندار و زنده و قابل تجسم و تصور است. هر چند در یکی از داستان ها(نفرین زمین) زمان به ترتیبی که بیان شده نیست . گفت و گوها از جانب یک شخصیت است- که حمتا منطقی می نماید- و باید پذیرفته شود . لحن گویندگان نیز مناسب آنها و موقعیت شان است.
فضای همه داستان ها – البته با کم و زیادی – پر تنش و عصبی است. سرانجام به جهت اینکه دو تا از داستان ها، (سرگذشت کندوها) به شکل فایل و دیگری (نون والقلم ) به شکل توصیف شهری در ایام گذشته است، تمثیل و نمادهایی دارد که حاوی پیام و مضمون داستان است.
این پایان نامه در کتابخانه تخصصی ادبیات موجود است.
سازندگان:
منابع:
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.