سیمای شخصیت های عرفانی در مثنوی مولانا
۱۳۹۴-۰۷-۱۵
هدف از این رساله , پی بردن به چهره های درخشان عده ای عارفان و شخصیت های نامی است که مولانا از آنان تاثیر گرفته و نظر خود را در ابیاتش به نحوی زیبا با تفسیر و تحلیل بیان کرده است.
سیمای شخصیت های عرفانی در مثنوی مولانا
استاد راهنما: محمد فاضلی
نگارش: زهرا رضائیان دلوئی
دانشگاه آزاد اسلامی ؛ 1389
شماره بازیابی: 5831689
چکیده
هدف از این رساله , پی بردن به چهره های درخشان عده ای عارفان و شخصیت های نامی است که مولانا از آنان تاثیر گرفته و نظر خود را در ابیاتش به نحوی زیبا با تفسیر و تحلیل بیان کرده است. مشکلی که در سراسر مثنوی وجود دارد , این است که اگر کسی بخواهد یک خط سیر منطقی و قابل قبول برای افکار مولانا تصویر کند که از آن بتوان به جزئیات تفکرات این شاعر عارف واقف شده , بی گمان تلاشش بی ثمر خواهد ماند.
برای پی بردن به آنچه در لابه لای ابیات , قصه ها و حکایات کتاب مولانا پنهان شده , دست کم به زمانی معادل آنچه که این شاعر عارف مسلک برای سرودن مثنوی صرف کرده , یا زمانی در این حدود نیاز است . در یک نگاه کلی می توان گفت که جلال الدین محمد بلخی معروف به مولوی سرآمد اندیشه و روان شاعران سده ی هفتم مشرق زمین است که افکار و تجربیاتش بدون حب و بغض و بدون یاوه سرایی های افسانه وار مریدانش منتقل شده است.
تصوف مولانا درس عشق است, درس تبتل و فناست , تجربه ی از خود رهایی است, از این رو به کتاب و مدرسه و درس نیازی ندارد . او از طالب فقط سلوک روحانی می خواهد , سلوک روحانی برای عروج به ماورای دنیای نیازها و تعلق ها . تصوف او به مانند تصوف عارفانی چون ابراهیم ادهم , بایزید بسطامی , جنید بغدادی , حلاج و .... کسانی است که در خط او سیر کردند . مولانا طالب عمل و سلوک مجاهده آمیز و بدون وقفه است و شخصیت او به دریایی عمیق و زلال می ماند که امواج بلند و سرکش عشق در َآن دم تئوفان به پا می کند و اندیشه و طیقت و آثار وی میراث اندیشه بشری است. عنصر اصلی شعر مولانا , عشق به خداست که انسان را از طریق جذب و بیاز به تکامل می ر ساند , و اوج کمال رسیدن به " معرفت شهودی " است, یعنی فنای فی الله ؛ هنگامی که انسان از خود بی خبر می شود , می تواند برای خدا و با خدا باشد. ا ز آن جایی که سرچشمه ی عرفان اسلامی قرآن کریم است, در نتیجه بیشترین میزان بهره گیری از مفاهیم و الفاظ قرآنی دراشعار این شاعران یا عارفان الهی به چشم می خورد . مولانا در مثنوی , مهمترین مسائل عرفانی و دینی و اخلاقی را مطرح می کند و به تبیین مبانی و مسائل اساسی تصوف و عرفان , از طلب و عشق گرفته تا مراحل پایانی عرفان, می پردازد و در این راه از آیات و روایات , احادیث و حکایات و تمثیلاتی برای خوانندگان همراه می کند و هر جا که مصلحت می بیند , اشاراتی به آداب اجتماعی و اخلاقی می کند . مثنوی معنوی را فقط اولیای خدا از آن رو که در هوا و هوس هویش آتش زده اند , می توانند دریابند. آن عده که تنها صورت مثنوی را می بینند , گمراه می شوند و آنان که مثنوی را معنوی دیده اند , هدایت می شوند , و البته این , مستلزم سنخیت معنوی و تجانس روحانی خوانندگان با معانی این کتاب شریف است . این ناطق کامل سخنش به مانند سخن قرآن دارای بطن است و از طرفی کلام او شامل است و فراگیر و دارای عمق و ژرفا. همان گونه که قرآن کریم بر قلب حضرت محمد(ص) وحی می شد, مثنوی هم وحی دل مولانا است.
مولانا در کتاب سرنی , "مثنوی را مانند سیبستانی الهی تصویر می کند که بوی سیبش را خداوند در پرده و عمام حرف و صورت پنهان می دارد و آن کس که بخواهد بویی از این سیبستان معنی به مشام وی راه یابد , از زکام ناشی از "بود و باد سرد عام" که مانع از ادراک عطر و رایحه ی ثمار معنی است می پرهیزد" ( زرین کوب, 1381, ج1: ص40)
در دینای مثنوی همین وفور شرح ها و نظریات , نشان دهنده ی این حقیقت است که راه یابی به دینای معارف مولوی کار چندان آسانی نیست . شیوه ای که مولانا در مثنوی برگزیده َ, عبارت است از آوردن حکایات در ضمن حکایات . وی در این حکایات به خصوص به انبیا و اولیاء , نظر داشته است تا سر یاران خود و مخصوصا احوال خویش را ضمن حدیث دیگران بیان کند, و چون مولانا در بیان مطالب , گاه گاه به کنایات دقیق پرداخته است , همین امر , فهم مطالب مثنوی را در بعضی موارد مشکل کرده است. این حقیر از زمان آشنایی با مثنوی معنوی , همواره آرزو داشته است تا به نهایت و منتهای مثنوی دست یابد و بداند انسانی که بر اساس آموزه های مولانا رفتا می کند , چه خصلت هایی دارد؟ به زبان دیگر مثنوی به چه امر می کند و از چه نهی می کند؟
گر شدی عطشان بحر معنوی
فرجه ای کن در جزیره مثنوی
فرجه کن چندان که اندر هر نفس
مثنوی را معنوی بینی و بس
این پایان نامه در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس موجود است.
سازندگان:
منابع:
کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.