سرعت كامپيوترهاي مك معمولا به عنوان يكي از بزرگ ترين نقاط قوتشان در مقابل رقباي ويندوزي مطرح مي شود كه تا حدي درست است، اما هميشه هم اين گونه نيست.
با وجود اين كه مك اواس برخلاف ويندوز، سيستم عاملي است كه نياز چنداني به مراقبت از سوي كاربر ندارد، در اغلب موارد كندي مك اواس از اشتباهاتي در نحوه كاركرد خود كاربر نشأت مي گيرد. بعضي از اين اشتباهات، واضح و به آساني قابل تصحيح هستند و در مورد بقيه بايد كمي تلاش كنيد تا مك اواس تان به حالت سريع و پاسخگوي اوليه بازگردد.
استفاده از آنتي ويروس
مك بدافزار دارد، ولي اين بدافزارها اصلا به گستردگي بدافزارهاي ويندوز يا حتي اندرويد نيستند. دليل آن هم ساختاري به نام حفاظت از يكپارچگي سيستم (SIP) است كه اپل در مك اواس تعبيه كرده كه براي اكثر كاربران، برخورد با ايرادهاي سيستمي به دليل يك بدافزار را بسيار بعيد مي كند.
در كنار اين سيستم، دروازه بان (Gatekeeper) مك اواس هم با فعاليت خود جلوي اجراي نرم افزارهاي ناشناس را مي گيرد و برنامه هايي هم كه بخواهند تغييرات اساسي در فايل ها بدهند، به ورود رمز عبور از سوي شما نياز دارند.
با وجود اين كه اغلب آنتي ويروس هاي مشهور نسخه اي هم براي مك دارند، اما با این اوصاف، توجيه خاصي براي استفاده از آنها وجود ندارد! اين آنتي ويروس ها باتوجه به كاركردشان، هميشه در حال اجرا در پس زمينه هستند و حتي روي حافظه حالت جامد (SSD) هم اين امر باعث كندي سيستم شما خواهد شد. غير از آنتي ويروس ها، حواستان به نرم افزارهاي امنيتي مك هم باشد! ضرر برنامه هايي مانند MacKeeper بسيار بيشتر از خيرشان است و بهتر است دورشان را خط بكشيد. بهترين دفاع در مقابل بدافزارهاي مك، دقت هنگام نصب برنامه ها و هر از چند وقتي هم اسكن سريع با KnockKnock است كه برنامه هايي را كه به صورت ماندگار (Persistent) نصب شده اند، شناسايي مي كند:
objective-see.com/products/knockknock.html
كمبود حافظه آزاد كافي
نداشتن ميزان مناسبي از فضاي خالي در حافظه يكي از شايع ترين دلايل كندي در مك است. اين كمبود مي تواند باعث مكث هاي طولاني، هنگ هاي ناگهاني يا حتي مشكلات در بوت شود. كامپيوتر مك شما براي ساخت فايل هاي log، كش يا هرگونه فايل موقت ديگر به فضاي آزاد نياز دارد تا بتواند درست كار كند.
جلوگيري از پر شدن حافظه مك ممكن است كمي سخت باشد، بخصوص در مدل هايي كه حافظه زيادي هم از ابتدا ندارند! براي افزايش حافظه به صورت فيزيكي، بسته به سخت افزار كامپيوتر مك تان، چند كار مي توانيد انجام دهيد: جايگزيني هارد كامپيوتر با هارد با ظرفيت بيشتر، قرار دادن يك كارت حافظه يا استفاده از هارد اكسترنال براي ذخيره سازي فايل هاي حجيم. از نظر نرم افزاري هم مي توانيد ابتدا به كمك برنامه اي مثل Disk Inventory X (derlien.com) بفهميد چه فايل ها و فولدرهايي بيشترين فضا را اشغال كرده و آنها را حذف كنيد. پاك كردن برنامه هاي بلااستفاده هم راهكار سريع و مفيدي براي آزادسازي فضاست.
فايل هاي موقت و كش هاي خارج از كنترل
گاهي بعد از ري استارت كامپيوتر مك متوجه مي شويد ميزان حافظه خالي آن چند گيگابايت افزايش پيدا كرده است! اين اتفاق به دليل فايل هاي موقتي است كه به طور مرتب توسط مك اواس يا نرم افزارهاي جانبي و هنگام بالا آمدن سيستم پاك مي شوند.
قاعدتا اينجا آسان ترين راه حل، ري استارت مداوم تر مك است! اما خودتان هم مي توانيد دست به كار شويد و كش برنامه ها يا سيستم را پاك كنيد. براي اين كار از نرم افزارهايي مانند CCleaner يا CleanMyMac هم مي توانيد كمك بگيريد، اگر نمي خواهيد خودتان را درگير كنيد.
يكي از مهم ترين دلايل كند شدن يك كامپيوتر پر شدن حافظه رم است
دسكتاپ شلوغ
با توجه به آن كه دسكتاپ محل پيش فرض ذخيره موارد مختلف (مثل اسكرين شات ها) در مك است، اگر حواستان نباشد، به سرعت شلوغ خواهد شد و مي دانستيد هر آيكوني روي دسكتاپ در اصل يك پنجره كوچك به حساب مي آيد و مك اواس بايد هر كدام را به طور جداگانه رندر كند؟
شما با تر و تميز كردن دسكتاپتان عملا بار پس زمينه سيستم عامل را كاهش خواهيد داد و با اين كار، منابع صرف جاهاي مفيدتري خواهد شد. براي انجام اين عمل از قابليت هاي داخلي مك اواس مثل گزينه Clean Up By (در منوي كليك راست) يا برنامه هاي جانبي مخصوص استفاده كنيد.
پردازش هاي زياد در پس زمينه
يكي از مهم ترين دلايل كند شدن يك كامپيوتر (چه مك و چه پي سي) پر شدن حافظه رم يا اشغال پردازنده با اجراي انواع و اقسام پردازش ها در پس زمينه است. بستن اين پردازش ها در ويندوز به وسيله Task Manager بسيار مرسوم است، اما در مك چطور؟ در مك هم برنامه مشابهي به نام Activity Monitor وجود دارد كه به شما پردازش هاي در حال اجرا را نشان مي دهد.
كافي است روي تب هاي CPU يا Memory بزنيد تا آنهايي را كه بيشترين منابع را مصرف مي كنند، ببينيد و ببنديد. در اغلب موارد اين گونه پردازش ها مربوط به برنامه هايي هستند كه هنگام بوت شروع به اجرا مي كنند، بنابراين ايده خوبي است كه در تنظيمات مك تان به قسمت Users برويد و نگاهي به Login Items بيندازيد. هر برنامه اي را كه از ابتداي بوت به آن نياز نداريد انتخاب و با زدن علامت منفي از فهرست حذف كنيد.
برنامه هاي گرسنه!
اين طور فكر نكنيد كه براي سيستم تفاوتي نمي كند شما از چه مرورگر يا پردازشگر متن يا حتي نرم افزار ويرايش تصوير استفاده مي كنيد. در مورد مصرف منابع سيستم ماجرا جدي است! يكي از قواعد بنيادين و بديهي در كامپيوترهاي مك اين است كه در هر زمينه اي، برنامه هاي ساخت خود اپل بهينه تر از معادل هاي ديگر عمل مي كنند. سافاري بهينه تر از كروم است، Pages بهتر از Word عمل مي كند و حتي كاركرد Final Cut Pro روان تر از Adobe Premier Pro است.
عملكرد و قدرت برخي برنامه ها را نمي توان با ديگري مقايسه كرد و قاعدتا فتوشاپ را نمي توان با Pixelmator جايگزين كرد! اما در هر حال سعي كنيد در مواردي كه برايتان امكان پذير است، از نرم افزارهايي كه يا ساخت اپل هستند يا به طور خاص براي مك نوشته شده اند استفاده كنيد تا بار روي منابع سيستم پايين تر بيايد.
بي خيال به روزرساني ها شدن
اين قضيه تقريبا (البته با استثنائاتي) در مورد هر سيستم عاملي صدق مي كند: با هر به روزرساني، مديريت منابع سيستم بهبود مي يابد. اپل هم كه به روزرساني هاي مك اواس را به طور رايگان عرضه مي كند، بنابراين تا حتي الامكان سعي كنيد سيستمتان را به روز نگه داريد. با هر نسخه جديد مك اواس، علاوه بر رفع ايرادهاي عملكردي، مشكلات امنيتي هم تصحيح مي شود كه به پايداري سيستم تان كمك مي كند. يادتان نرود كه اگر مك اواس آپديتي را دانلود كرد، حتما آن را نصب كنيد. پس از اين كار، فايل هاي نصبي و موقتِ دانلودشده پاك مي شود كه خود به افزايش فضاي آزاد حافظه تان كمك مي كند.
كمي صبور باشيد!
اين نكته مهم را هم در نظر داشته باشيد كه برخي اوقات كندي سيستم مك طبيعي است و به جاي خرد كردن اعصابتان مي توانيد كمي صبوري به خرج دهيد تا وضعيت بهتر شود، مثلا در زمان هايي مانند بلافاصله پس از به روزرساني سيستم عامل، بلافاصله پس از نصب برنامه هاي جديد، اتصال يك هارد اكسترنال (بخصوص اولين بار)، هنگام پردازش هاي سنگين مثل تبديل فيلم يا عكس و البته زماني كه كامپيوتر مك تان خيلي قديمي باشد! نه، مورد آخر شوخي نيست. هر كامپيوتري عمري دارد و هر چقدر هم كه در منابع سيستمي صرفه جويي كنيد، نمي توانيد انتظار داشته باشيد مك ده ساله تان مثل يك مك دو ساله سريع عمل كند!
http://www.beytoote.com