۱۳۹۸-۰۳-۲۵
سوی نشر پرتو رخشید در شیراز؛
کتاب «فراتر از خط کشی‌ها» منتشر شد
«فراتر از خط کشی‌ها» کتابی با موضوع نقد و تحلیل آثار شاعران عصر انقلاب اسلامی، نوشته هاشم کرونی، شاعر و نویسنده، از سوی نشر پرتو رخشید در شیراز وارد بازار نشر شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در فارس، «فراتر از خط کشی‌ها» شامل یادداشت‌ها و نقدهای هاشم کرونی بر آثار شاعران عصر انقلاب اسلامی  در طول دست کم یک و نیم دهه است.

وی که خود، شاعر و روزنامه‌نگاری باتجربه است، الفبای نقد و نقادی را می‌شناسد و به نظر می‌رسد در این آثار تلاش جدی داشته تا اخلاق نقد را رعایت کرده و حدود و ثغور و ارزش‌های نقد منصفانه را رعایت کند.

در این کتاب،‌ هاشم کرونی به نقد و تحلیل شاعران از سال 1380 تا 1395 پرداخته است. او از قیصر امین‌پور آغاز کرده و در میانه کتاب ترانک‌های غلامرضا کافی را به نقد و تحلیل کشیده و در پایان کتاب، نگاهی به شعرهای مجید سعدآبادی داشته است.

نویسنده در سرآغاز کتاب در اهمیت نگاه نقادانه و ادبیات انقلاب اسلامی آورده است: «در باب اهمیت نقد به صورت عام و نقد ادبی به صورت خاص زیاد گفته‌اند و شنیده‌ایم اما واقع مطلب آن است که ادبیات آن هم، گونه ادبیات انقلاب اسلامی بسیار محتاج نقد است و نگاه نقادانه بر خلاف باور بسیاری به معنای مچ‌گیری و ملا نقطه‌ای ایراد گرفتن نیست».

کرونی در ادامه این مقدمه می‌نویسد: «ادبیات انقلاب اسلامی در متن و بطن جامعه‌ای زاده می‌شود که جان و محبت و جهان خویش را از فرهنگ دینی/شیعی اخذ کرده است و مگر ممکن است، رویشگاه و خاستگاه متن در چنین فضایی (اتمسفر فکری) باشد، و از آن نشان نداشته باشد؟ منتقدانی که متن‌های رها از ایدئولوژی را می‌ستایند، ستایشگر متن رها از ایدئولوژی نیستند، باورمند و ستایشگر ایدئولوژی دیگر -هرچه جز ایدئولوژی دینی- هستند».

این مجموعه شامل یادداشت‌ها و نقدهای ‌هاشم کرونی در طول قریب یک و نیم دهه بر آثار شاعران مختلف عصر انقلاب اسلامی از شاعران هم نسل و نسل پس از او تا شاعران پیر و پیشکسوتی چون استاد محبت و استاد ده‌ بزرگی است. از شاعران هم استانی او تا شاعران سراسر کشور از مذهبی سرایان تا شاعران شعر آزاد.

در ابتدای این کتاب که با عنوان «نوشتن از قیصر» مولف سیری در شعرهای زنده‌ یاد امین‌پور داشته، آمده است: «می‌توان او را محبوب‌ترین شاعر روزگار ما خواند که همگان از متعهدین ادبی تا دگر اندیشان فرهنگی او را به پاس شاعر بودنش دوست داشتند».

کرونی در دیگر بخش این یادداشت ادامه می‌دهد: «اعتراض، شاخصه اصلی نسلی است که خود را نسل سوخته شعر انقلاب می‌دانند. نسلی که در سال‌های نخست انقلاب اسلامی هنر متعهد را دغدغه اصلی خویش می‌دانستند و برخی هنوز خویش را بدان مکلف داشته و برخی دیگر تغییر. به مصداق آنچه «نیمای بزرگ» گفته بود غربال به دست از پس کاروان آمد و تنها چند تن به جا ماندند. از آن گروه، شعر چند تن به عنوان نمونه‌هایی در راستای هنر ناب باقی مانده که آثار قیصر سر آمد آنان است اما به نحوی در آثار همه آنها مساله اعتراض نمود یافته است».

کتاب «فراتر از خط کشی‌ها» به سفارش و حمایت حوزه هنری فارس در 198 صفحه به بهای 19 هزار تومان در شمارگان هزار نسخه منتشر شده است.

منابع:
http://www.ibna.ir
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید