گنجینۀ غنی از کتب خطی با موضوع رسول اکرم(ص) در کتابخانۀ رضوی
مجموعۀ ارزشمندی از کتب خطی و چاپ سنگی با موضوع پیامبر اکرم(ص) در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
به گزارش گنجینۀ رضوی، بیش از یکصد نسخۀ نفیس خطی و چاپ سنگی با موضوع پیامبراکرم(ص) در مخزن کتب خطی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری میشود که ازجملۀ آن، «آداب زیارت رسولالله(ص) و زیارات قبول اهل تسنن» است که در قرن دهم هجری قمری به خط نسخ بر کاغذ نخودی کتابت شده است. برگ اول نسخه دارای سرلوح سادۀ زرین و جلد آن تیماج ضربی مزیّن به ترنج و سرترنج و لچکی است.
نسخۀ دیگر «حلیه رسولالله(ص)» منسوب به حضرت علی(ع) است که در قرن سیزدهم قمری بر کاغذ حنایی آهارمهره کتابت شده و دو نسخه با عنوان «سیرۀ رسولالله» به زبان فارسی و «شجره رسولالله» به زبان عربی که در قرن 12 قمری کتابت شده، از دیگر آثار گنجینۀ خطی آستان قدس رضوی است.
از اشعار عربی در مدح نبی اکرم(ص) آثار متعددی در گنجینه نگهداری میشود که نسخهای شامل قصاید شعر عربی با عنوان «الکواکب الدرية في مدح خير البرية» از محمد بن سعيد بوصيري است که ترجمۀ زيرنويس آن به خط نسخ به شنگرف و سياهي بوده و در قرن 13 قمری کتابت شده و اثر دیگر، با عنوان «قصايد شکيل در حالات ولادت رسولالله(ص)» به زبان اردو تألیف «محمدشکیل صاحب» است که در قرن 13 هجری قمری به خط نستعلیق در قالب قطعات چلیپا در اوراق 15 در 25 سانتی کتابت شده است.
دو نسخه به کتابت قرن یازدهم قمری در گنجینه موجود است که نسخهای از شرح کتاب «في اخلاق و مکارم رسولالله» به زبان فارسی و عربی و «مختصر انتقال الانوار في مولد رسولالله(ص)» نوشتۀ «جعفربن محمد حسيني اعرج» است.
نسخ متعددی از وصایای نبی اکرم(ص) به حضرت امیر(ع)، حضرت زهرا(س) و... در گنجینۀ آستان قدس نگهداری میشود که ازجملۀ آن، چند نسخه از کتاب «وصيت رسولالله(ص) الي اميرالمؤمنين(ع)» تألیف علامه حر عاملی در ربيعالثاني سال ۱۲۸۱- قرن ۱۳ قمری به خط نستعلیق علي بن حسين دماوندي کتابت شده؛ «رسائل» با موضوع وصایای پیامبر اکرم(ص) به حضرت فاطمه(س) کتابت قرن 12 قمری به خط نستعلیق؛ ونسخ متعددی از «وصاياي حضرت رسول به اباذر» است که یک نسخه به زبان آلمانی در سال 1253 قمری به خط نستعلیق بر کاغذ دولتآبادی کتابت شده و عناوین آن به شنگرف است.
همچنین آثار متعددی منسوب به پیامبراکرم(ص) در گنجینه موجود است که از ایشان روایت شده و از جملۀ آن، دو نسخه با عنوان «اجوبة الاسئله في ليلة المعراج» و «اجوبة الاسئله رجل من اهل اليمن» است که در سال 1299 هجری قمری به خط نسخ بر کاغذ نخودی به قلم محمدباقر فیروزکوهی کتابت شده و عناوین آن به سرخی است؛ «الاربعون حديثا عن النبي(ص) في فضل الصلاة» به قلم مصاحب علي بن شاه امجد علي قادري کندوي درقرن 13 به خط نستعلیق کتابت شده و عناوین آن به شنگرف است؛ «الاربعون حديثا في فضل الفقراء» در ربيع الثاني سال ۱۲۷۱قمری به خط نسخ تحریری به قلم محمد باقر بن احمد کرد فرامرزي کتابت شده؛ و «الجامع الصغير من حديث البشير النذير» شرح و خلاصه عبدالرحمن بن ابيبکر سيوطي، در قرن 12 قمری کتابت شده و حد فاصل برخي جملات آن، با نقاط شنگرف، عناوين ابواب (حرف الهمزه و...) به شنگرف، رموز و کلمات خاص به شنگرف مزیّن شده است.