۱۳۹۸-۰۹-۰۲

افتتاح پنجاه‌وششمین کتابخانۀ آستان قدس رضوی در هفتۀ کتاب

افتتاح پنجاه‌وششمین کتابخانۀ آستان قدس رضوی در هفتۀ کتاب
سازمان کتابخانه‌ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی هم‌زمان با ایام میلاد پیامبر اکرم(ص) و امام جعفر صادق(ع) و هفتۀ کتاب، در سی‌وچهارمین سه‌شنبۀ فرهنگیِ خود کتابخانۀ مسجد امیرالمؤمنین را در مشهد افتتاح کرد.
به گزارش گنجینۀ رضوی، رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در مراسم افتتاحیۀ کتابخانۀ مسجد امیرالمؤمنین منطقۀ رسالت مشهد، به عنوان پنجاه‌وششمین کتابخانۀ وابسته به آستان قدس در کشور، ایجاد کتابخانه در مسجد را یکی از اقداماتی دانست که به قرارگیری مسجد در جایگاه واقعی آن کمک می‌کند. حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سیدجلال حسینی ضمن مذمت نگاه کاسب‌کارانه به مساجد، اظهار داشت: اینکه ما در مسجد کتابخانه تأسیس می‌کنیم به این معناست که تلاش داریم مسجد در جایگاه اصلی خود قرار بگیرد و این همان مطالبۀ مقام معظم رهبری است که تأکید دارند مسجد در تراز واقعی‌اش قرار بگیرد.
وی بسیاری از آسیب‌های اجتماعی را به دلیل فاصله گرفتن از کتاب دانست و تصریح کرد: رشد و تعالی فرهنگی، منشاء همۀ تحولات جامعه است و کتاب و کتاب‌خوانی پیشگام این حوزه است. امروز هر معضل اجتماعی را که تحلیل کنیم به نوعی به این برمی‌گردد که فاصلۀ زیادی با این حوزه داشتیم. حسینی با تأکید بر اینکه تحقق بیانیۀ گام دوم انقلاب، تکلیف امروز ماست، خاطرنشان کرد: خودسازی، جامعه‌سازی و تمدن‌سازی عناصر شاخص در رشد فرهنگی است.
3کتابخانه در برابر 56 کتابخانه
وی در بخشی دیگر از سخنان خود به مقایسۀ آمار کتابخانه‌های وابسته به آستان قدس رضوی در پیش و پس از انقلاب پرداخت و اظهار داشت: قبل از انقلاب، آستان قدس رضوی تنها سه کتابخانه داشت و این درحالی است که اکنون در حال افتتاح پنجاه‌وششمین کتابخانۀ آن هستیم. وی در ارتباط با انواع کتابخانه‌های وابسته به آستان قدس توضیح داد: آستان قدس رضوی به سه روش در جهت توسعۀ کتابخانه‌ها اقدام کرده است. در گونۀ اول که 24 کتابخانه در سطح کشور را شامل می‌شود، ایجاد و تجهیز کتابخانه به طور کامل توسط آستان قدس رضوی انجام شده است.حسینی ادامه داد: کتابخانه‌های بر پایۀ وقف و نذر، بخشی دیگر از کتابخانه‌های آستان قدس رضوی را با تعداد 15 عدد تشکیل می‌دهد و کتابخانه‌های مشارکتی نیز سومین گونۀ این کتابخانه‌هاست که مراکز مختلف، مکان را تأمین می‌کنند و آستان قدس رضوی به تجهیز کتاب و امکانات مطالعه می‌پردازد. وی با بیان اینکه 16 کتابخانۀ وابسته به آستان قدس رضوی در کشور از نوع مشارکتی است، اظهار داشت: کتابخانۀ مسجد امیرالمؤمنین(ع) نیز از نوع مشارکتی است.
کتابخانه‌های مشارکتی؛ راهبرد گسترش کتابخانه‌ها در شرایط بد اقتصادی
حسینی با اشاره به اینکه امروزه با محدودیت‌های مالی، ساختن از صفر تا صد یک کتابخانه بسیار دشوار است، کتابخانه‌های مشارکتی را یک راهبرد کلیدی خواند و بیان کرد: با توجه به اینکه بسیاری از مراکز و مساجد خواستار ایجاد کتابخانه از سوی آستان قدس در آن مراکز هستند، آستان قدس می‌تواند در جهت تحقق اسناد بالادستی و تحقق فرمایش امام‌رضا(ع) که فرمودند: «رحم‌ الله عبدا احیی امرنا» ( خدا رحمت کند کسی را که امر ما را زنده کند.) این شیوه از مجموعه‌سازی را ادامه دهد.
کتابخانۀآستان قدس؛ یک کتابخانه با خدمات ملی
رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در بخشی دیگر از سخنانش برخی از مهم‌ترین اقدامات این سازمان در حوزۀ کتاب و کتاب‌خوانی از ابتدای سال 98 را برشمرد و تصریح کرد: افتتاح کتابخانۀ امام‌رضا(ع) در شهر اهواز به صورت مشارکتی؛ ایجاد مرکز اسناد و مطبوعات در قوچان؛ راه‌اندازی 18 ایستگاه مطالعاتی دیجیتال در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع رسانی؛ امکان دسترسی به بیش از یکصدمیلیون منبع مطالعاتی دیجیتال آستان قدس در شهرهای تهران، کرمانشاه، بروجرد، اهواز، شوشتر، تربت‌حیدریه، قوچان و سرخس؛ ارسال 20هزار کتاب به 50 مرکز به مناسبت هفتۀ کتاب؛ اهدای 80هزار کتاب؛ ایجاد 14 پایگاه موضوعی در کتابخانۀ دیجیتال آستان قدس؛ ایجاد مرکز اسناد شهرستان سوق؛ راه‌اندازی پایگاه مطالعاتی اسناد در بیرجند و یک کتابخانۀ وقفی در روستای آبشوری شهرستان قوچان تنها بخشی از اقدامات این سازمان از ابتدای سال جاری است.
گفتنی است دکتر دیانی، استاد کتابداری و عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد سخنران علمی این مراسم بود.
لازم به ذکر است، کتابخانۀ مسجد امیرالمؤمنین بیست‌ویکمین کتابخانۀ وابسته به آستان قدس رضوی در مشهد و پنجاه‌وششمین کتابخانۀ وابسته در کشور به شمار می‌رود که در قالب سی‌وچهارمین سه‌شنبۀ فرهنگی آستان قدس در طبقۀ فوقانی مسجد امیرالمؤمنین(ع) مشهد واقع در خیابان رسالت شمالی 81، شهرک امید، افتتاح شد. این کتابخانه با زیربنای 400متر مربع و مجموعه‌ای افزون بر 5هزار و 500 نسخه منبع چاپی و گنجایش یکصد نفر راه‌اندازی شده است و از امکاناتی چون تالارهاي مطالعۀ قفسه باز آقايان و بانوان، تالار مطبوعات، امانت كتاب، واحد اينترنت و كتابخانۀ ديجتال برخوردار است.

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید