قرآنهاي منسوب به دستخط صادق آل محمد(ع) در کتابخانه رضوی
به گزارش گنجینۀ رضوی، مسئول امور مخازن کتب خطی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی با اعلام اینکه قرآنهاي نفيسی منسوب به دستخط مبارک ائمۀ معصومین علیهمالسلام همچون امام علی(ع)، امام حسن(ع)، امام حسین(ع)، امام سجاد(ع) و امام رضا(ع) در این کتابخانه نگهداري ميشود تصریح کرد: در اين ميان، دو قرآن نفيس منسوب به دستخط مبارک ششمين امام شيعيان نيز از نفاست زيادي برخوردار است و همة اين مصاحف شريف، جزء شاهکارهاي هنر اسلامي است.
سيدمحمدرضا فاضل هاشمي به معرفي يکي از دو قرآن منسوب به دستخط امام صادق(ع) پرداخت که بر روي پوست آهو نوشته شده و شاه طهماسب صفوي آن را وقف بارگاه رضوی کرده است. وی ادامه داد: اين نسخه که شامل جزء 9 تا 11 قرآن است، قسمتي از آن به خط کوفي، اندازة اوراق 16 در 23، قطع آن بياضي، سرسورهها به زر و تعداد اوراق آن 58 است.
وي در اين باره اضافه کرد: دو صفحة اول اين قرآن، داراي ترنج ستارهايشکل مذهّب و مرصّع، فواصل آيات نقاط شنگرفي و زنگاري، تمام صفحات داراي جداول زر و الوان، سرسورهها به خط کوفي زرّين و تحرير مشکي و جلد آن جلد سوخت است. وی افزود: مُهر واقف مربوط به پیش از سال 972 قمري نیز در پشت صفحة اول حک شده است.
فاضل هاشمي از ديگر قرآن منسوب به دستخط مبارک امام صادق(ع) ياد کرد و افزود: واقف اين مصحف شريف، شاه عباس صفوي در سال 1308 است و وقفنامة آن را شيخ بهايي بر روي کاغذ کتابت کرده است.
وي با بیان اینکه این مصحف در قطع وزيري و اندازة اوراق 20/5 در 30/5 کتابت شده است، دربارة ديگر مشخصات آن توضيح داد: پشت صفحة اول این مصحف، يک ترنج کنگرهاي مذهّب و مرصّع مزيّن به گلهاي اسليمي و زمينۀ لاجورد، صفحة اول و دوم داراي سه لوح مذهّب و مرصّع با نقوش و گل و برگ اسليمي است. فواصل آيات گلهاي ختايي هشت پر زرّين، سرسورهها در کتيبة مستطيلي پيوسته به يک نشان بادامي مذهّب مرصّع نوشته شده و کتيبه به صورت قلمداني است.
فاضل هاشمي با بيان اينکه بخشي از اين قرآن، به خط ابراهيمسلطان، برادر بايسنقرميرزا و پسر شاهرخ تيموري است که از هنرمندان مطرح و خوشنويسان طرازاول عهد خود بهويژه در خط ثلث و محقق به شمار ميرود، تصريح کرد: جلد سوخت نفيس اين اثر، در قرن 9 قمری در زمان ابراهيمسلطانبن شاهرخ تيموري در سال 831 قمري ساخته شده و جزو شاهکارهاي نفايس آستان قدس رضوي است.