۱۳۹۹-۰۳-۲۶

نسخ خطی امام صادق(ع) رونمایی می‌شود

کتابخانه آستان قدس رضوی از مجموعۀ نفیس نسخه‌های خطی نفیس امام جعفر صادق(ع) موجود در گنجینۀ رضوی در فضای مجازی رونمایی می‌کند.

به گزارش گنجینۀ رضوی، دبیر رونمایی از آثار نفیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این باره توضیح داد: به مناسبت شهادت حضرت امام جعفر صادق(ع)، پنجاه‌و‌ششمین برنامۀ سه‎شنبه‎های فرهنگی آستان قدس رضوی با رونمایی از نسخه‌های خطی مربوط به امام صادق(ع) که بیشتر آن‌ها از طریق سنت حسنۀ وقف و اهدا به مجموعۀ آستان قدس رضوی افزوده شده است، برگزار می‌شود. مهدی قیصری‌نیک اعلام کرد: این نسخ به دلیل محدودیت‌های کرونایی به صورت غیرحضوری و در فضای مجازی رونمایی و معرفی می‌شود.
همچنین مسئول امور مخازن کتب خطی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی در این خصوص اظهار داشت: در مخزن کتب خطی آستان قدس رضوی 143 نسخۀ خطی مربوط به امام صادق(ع) به زبان‌های عربی و فارسی با موضوع‌های اخبار، احادیث، ادعیه، عقاید، اخلاق و کلام نگهداری می‌شود که «مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه»، «توحید مفضّل» و کتاب «الإهلیلجه» مربوط به قرن 11 هجری قمری، نسخی هستند که در این برنامه معرفی ‌می‌شوند.
سیدمحمدرضا فاضل هاشمی در ادامه، قديمي‌ترين نسخۀ آستان قدس مربوط به امام صادق(ع) را کتاب «مصباح‌الشريعه و مفتاح‌الحقيقه» منسوب به ایشان عنوان کرد و توضیح داد: این نسخه که در سال 1044 قمري توسط ابن‌خواجۀ مازندراني کتابت و در سال 1382 خورشیدی توسط حجت‌الإسلام غروي وقف آستان رضوی شده است، دربارۀ سلوک به سوي خداوند و توجه به اوست.
وی به اثر ديگر امام در توحيد اشاره و تصريح کرد: اين کتاب را امام صادق(ع) بر «مفضّل‌بن عمر» املا کرد و به خاطر نام روايت‌گر آن، «توحيد مفضّل» نام دارد که در ردّ دهريون و اثبات خداوند، جزء بهترين کتاب‌ها به شمار مي‌رود و در زمينۀ وجوه حکمت در خلقت گيتي و آشکارکردن اسرار آن است.
فاضل هاشمی با بيان اين‌که کتابي ديگر منسوب به امام را مفضّل‌بن عمر روايت کرده است خاطرنشان ساخت: اين اثر که در ضمن بحارالأنوار نيز موجود است، «اهليلجه» نام دارد و مفضّل که از شاگردان امام بوده، سؤالاتي را از ايشان پرسيده و جواب امام را آورده است. در مقدمۀ بحار آمده که سياق کتاب‌هاي توحيد مفّضل و اهليلجه، بر صحت آن‌ها دلالت دارد.
وی دربارۀ «اهلیلجه» توضيح داد: نقل است که در اين کتاب، امام دربارۀ شناخت خداوند جل‌ّجلاله به طرزي عجيب و بديهي با طبيبي هندي مناظره کردند و برای او استدلال آوردند که آن طبيب هندي پس از اين مناظره، به الوهيت و يگانگي خداوند اقرار کرد.
گفتنی است که برنامۀ رونمایی از این نسخ نفیس، در روز سه‌شبنه 27 خردادماه 99 به دلیل محدودیت‌های کرونایی به صورت غیرحضوری در فضای مجازی و از طریق پورتال کتابخانۀ دیجیتال آستان قدس رضوی به آدرس digital.aqr.ir و نیز درگاه اینترنتی موزۀ آستان قدس رضوی به نشانی museum.razavi.ir برگزار ‌می‌شود.
 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید