۱۳۹۹-۰۶-۱۳

اهدای سکه‌های دورۀ ساسانی به گنجینۀ رضوی

شهروند تهرانی مجموعۀ ارزشمندی شامل بیش از 50 سکه از سکه‌های دورۀ ساسانی را به گنجینۀ سکۀ موزۀ آستان قدس رضوی اهدا کرد.

به گزارش گنجينۀ رضوی، مسئول گنجینۀ سکه و تمبر آستان قدس رضوی از اهدای مجموعۀ ارزشمندی از سکه‌های دورۀ ساسانی به موزۀ رضوی توسط یکی از واقفان مستمر سکه به آستان قدس، حسین محمودیان، خبر داد و گفت: این سکه‌ها مربوط به پادشاهانی چون پیروز، قباد اول، خسرو اول (انوشیروان)، هرمز چهارم و... است.
وی جنس این سکه‌ها را نقره عنوان کرد و گفت: واحد این سکه‌ها دِرَم است و روی همۀ آن‌ها، تصویر شاه و پشت سکه، آتشدان با دو نگهبان ایستاده در دو سمت آن به چشم می‌خورد که البته بنا به سکۀ هر دوره، تصویر پادشاه حک‌شده روی سکه متفاوت است.
محمدحسین یزد‌ی‌نژاد به شهرهایی که این سکه‌ها در آن ضرب شده است، اشاره کرد و گفت: این سکه‌ها بین سال‌های 488 تا 590 میلادی در شهرهای بیشاپور، ری، نی‌هاوند، اصفهان، فرات، داراب‌گرد، اهواز، گرگان، دیناور، ایرانشهر شاپور، میشان، آتورپادگان، گنجور، ریو اردشیر، ایران‌خوره شاپور، وِه‌اردشیر، اردشیر‌خوره، مدائن، استخر، سکستان (سیستان قدیم)، گندی‌شاپور، یزد، مرو، وِه‌ازآمدکوات، نرماشیر و... ضرب شده است.
در ادامه، اهداکنندۀ این سکه‌ها که پیش از این، آثار ارزشمندی همچون نسخه‌هایی از قرآن خطی، کتب خطی و آثار نفیسی را به مجموعۀ سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اهدا کرده است، در گفتگو با خبرنگار ما دربارۀ انگیزۀ اهدای این آثار فرهنگی تصریح کرد: سال 71 که به حرم مطهر رضوی مشرف شدم، در بازدید از موزه‌های آستان قدس رضوی به‌ویژه گنجینۀ هدایای رهبری موزۀ آستان قدس و مشاهدۀ اشیای نفیس و ارزشمندی که به مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) اهدا شده است و معظم‌له همۀ آن‌ها را به موزۀ امام رضا(ع) اهدا کرده است، تشویق شدم و نذر کردم که اگر روزی استطاعت مالی پیدا کنم، من هم آثاری را به موزۀ امام رضا(ع) اهدا کنم.
حسین محمودیان افزود: با توجه به این‌که مجموعۀ آستان قدس رضوی، محل مطمئن و شناخته‌شده‌ای برای همۀ مردم ایران و مرکز امنی برای نگهداری آثاری کهن است، این مجموعه را برای اهدای آثاری که در دست داشتم انتخاب کردم و بنا به نیتی که داشتم، شکر خدا توانستم از سال 1387 با اهدای سکه‌های سلطان محمود غزنوی، روند اهدای آثار تاریخی نفیس به موزه‌های آستان قدس رضوی را آغاز کنم.
وی خاطرنشان کرد: این آثار تاریخی را که تاکنون به صدها قلم اثر تاریخی رسیده است، اغلب از مجموعه‌داران و کسانی که میراث خانوادگی نفیسی دارند خریداری و به موزه اهدا کردم که نفیس‌ترین شی اهدایی تاکنون، جقۀ پادشاهی مربوط به دورۀ صفویه یا زندیه با 76 قطعه الماس تراش‌نخورده و 12 قطعه یاقوت قرمز و یک قطعه یاقوت کبود و یک قطعه فیروزۀ خالص زمرد روی آن بوده است.
محمودیان که این سکه‌ها را به نام مادر خود، رعنا رضاپور، اهدا کرده است، افزود: ابتدا به‌تنهایی این کار را انجام می‌دادم، اما پس از مدتی با زمینه‌سازی فرهنگی مسئلۀ وقف و تشویق و تقدیرهایی که از سوی آستان قدس از من شد، مادرم، همسرم و دخترم هم ترغیب شدند که سرمایه‌شان را از پول یا طلایی که داشتند، وقف این کار کنند.
این شهروند تهرانی 47 ساله که در حال حاضر مدیرعامل مؤسسۀ فرهنگی و هنری شهر تهران است، خطاب به کسانی که مجموعه‌های نفیسی را تحت هر عنوانی در دست دارند یادآور شد: نگهداری آثار تاریخی در منزل و گاوصندوق و هر جایی که ما فکر می‌کنیم امن است، به دلیل استانداردنبودن شرایط نگهداری و احتمال زیاد آسیب این آثار ارزشمند، زیانی جبران‌ناپذیر است و باید این میراث کهن را به مکان امنی که از هر نظر شرایط نگهداری استانداردی دارد سپرد و اطرافیان را نیز به این کار تشویق کرد.
وی در پایان با بیان این‌که هنوز افراد بسیاری هستند که اشیای نفیسی را در دست دارند و اطلاعی از روند اهدای آثار به موزه‌ها ندارند، ابراز امیدواری کرد که موزه‌ها با راه‌اندازی موزۀ مجازی همچون موزۀ دیجیتال آستان قدس رضوی و راه‌اندازی فرهنگ بازدید مجازی از موزه‌ها، بتوانند گام مهمی در تشویق افراد به اهدای آثار ارزشمندی که در دست دارند بردارند.
 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید