27 آذر/ شهادت آیت الله دکتر محمد مفتح (1358ش) - روز وحدت حوزه و دانشگاه
ذوق سرشار و استعداد عالی به همراه کوشش پرجوش و وجود اساتید برجسته، باعث آن شد تا مفتح به طور شگفت انگیز و شایان توجهی دروس حوزه، از جمله رسائل، مکاسب و کفایه را طی کند و خود در زمره اساتید حوزه علمیه قم قلمداد گردد.
دکتر مفتح بخشی از کتاب رسائل شیخ انصاری را نزد آیت الله مجاهد تبریزی و دروس خارج به خصوص بخشی از اصول را در محضر آیت الله العظمی بروجردی(ره) فرا گرفت. همچنین در فلسفه و حکمت نزد علامه طباطبائی شاگردی نمود. مدتی از محضر آیت الله العظمی سید محمد رضا گلپایگانی(ره) استفاده کرد. بخشی از دروس فلسفه و عرفان را نزد آیت الله حاج میرزا ابوالحسن رفیعی اصفهانی آموخت. آیت الله سید محمد حجت، پرتوی از اندیشههای فقهی خود را به این شاگرد وارسته انتقال داد.
ایشان عرفان و دروس خارج فقه و اصول را در عالیترین سطح، نزد رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی(ره) فرا گرفت. شهید مفتح علاوه بر روابط شاگردی و استادی، با امام پیوندی صمیمانه داشت و آن روح قدسی به ایشان علاقه و عنایت داشتند و در مدتی که امام(ره) در نجف به سر میبردند، وی به طریقی با رهبر و اسوه خویش ارتباط برقرار کرد.
دکتر مفتح به موازات علوم حوزوی تحصیلات دانشگاهی را پی گرفت و به دریافت مدرک دکترا در رشته الهیات و معارف اسلامی نائل آمد.
حکمت الهی چنین مقدر کرده بود که شهید مطهری و دکتر مفتح که از شخصیتهای برجسته حوزه علمیه بودند به دانشگاه رفته و در دلها، انگیزهها و هدفهای دو قشر دانشگاهی و روحانی وحدت ایجاد کنند و یکی از بلندترین آرزوهای امام(ره) یعنی پیوند این دو قشر را عملی سازند. شهید مفتح اقدام عملی در راه رسیدن به چنین وحدتی را، تغییر نظام آموزشی دانشگاه میدانست و عقیده داشت دانشگاهی که هدف آن پرورش انسانهای دانشمند، دیندار، متعهد و نیکوکار است، باید علم و تخصص خود را در راه اعتلای کشور و تامین سعادت مردم به کار گیرد و در طریق استقلال، عزت و عظمت کشور از خود تلاشی توام با صداقت و جدیت به خرج دهد.
آن شهید ضمن پیگیری به وجود آوردن چنین تحولی در دانشگاه از نظر خط فکری در زمینه مسائل عقیدتی با خطوط التقاطی سخت مخالفت داشت و در برابر احزاب و گروهکهایی که تفکر انحرافی داشتند، لحظهای آرام نمیگرفت و در مواردی با آنان درگیر میشد و به سبب همین موضعگیری صریح بود که به ترور وی اقدام نمودند.
در صبح روز 27 آذر 1358ش در جلو دانشگاه الهیات تهران، گروه منحرف فرقان، آن متفکر وارسته را به شهادت رساندند. آنان بزرگ مردی را ترور کردند که کشتنش جز موج خشم و نفرت و انزجار امت مسلمان، نتیجهای نداشت.
منبع: روزها و رويدادهاي سال شمسي/ به کوشش موسسه اوج فرهنگ به سرپرستي محمد تقي ملبوبي؛ زير نظر دفتر امور فرهنگي وزارت کار و امور اجتماعي.- قم: برگزيده، ۱۳۸۴.