اولین همایش بینالمللی فعالیتهای داوطلبانه در مسیر اجرا
به گزارش گنجینۀ رضوی، حجتالاسلاموالمسلمین سیدجلال حسینی در این نشست وبیناری تصریح کرد: این همایش با محوریت پویاسازی کتابخانهها، به دنبال آن است تا مفهوم خادم و مخدوم را به صورت علمی و آکادمیک توسعه و تعمیق ببخشد.
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با اشاره به طرح موضوع خادمیاری در آستان قدس رضوی در زمان تولیت آیتالله رئیسی، اظهار کرد: این استراتژی به دنبال توسعه مفهوم خدمت، خادم و مخدوم بود که در زمان آیتالله رئیسی پایهگذاری شد و در دورۀ تولیت آیتالله مروی تثبیت پیدا کرد.
وی تصریح کرد: این مجموعه بیش از هزار سال است که بر بازوان پرتوان خادمین اداره میشود و این هم مانند وقف یک نوع دلدادگی است.
او با بیان اینکه خدمت فقط خدماترسانی به زائر در حرم نیست، گفت: در این همایش بینالمللی به دنبال آن هستیم که این بارگاه به تراز مرجعیت علمی در کشور و منطقه برسد. وی افزود: هزاران دانشمند میتوانند پا به میدان بگذارند و کمک کنند که این مرجعیت علمی در مکانی که بارگاه علم و دانش است محقق شود.
حسینی ادامه داد: ما به دنبال تبیین مدل برای کتابخانهها و آستانهای مقدس جهان اسلام هستیم. آستان امام رضا(ع) میتواند این الگوسازی را محقق کند و با همراهی محققان، مدل بهرهگیری از ظرفیت علمی خادمین علمی را نیز فراهم کند.
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی خردورزی و دانش را یکی از مهمترین راهبردها در پیشبرد اهداف کشور خواند و تأکید کرد: توسعه و پویاسازی کتابخانهها میتواند در این نقش پیشران باشد. وی به نقش کتابخوانی در حل مسائل اجتماعی و مشکلات خانوادگی اشاره کرد گفت: کتابخانهها در این معضلات میتوانند نقش تاثیرگذاری داشته باشند و این همایش میتواند بستر ورود کتابخانهها به جایگاه اصلیشان را فراهم کند.
همچنین دکتر رحمتالله فتاحی، دبیر علمی این همایش نیز اظهار کرد: ما در این همایش به دنبال ایجاد تحول در این موضوع در کشور و همچنین در سطح دنیا هستیم. وی تصریح کرد: پویاسازی معانی مختلفی دارد و نمیتواند در محدوده چهاردیواری باشد؛ بلکه این حرکت باید با مشارکت مردم و در قالب فعالیتهای داوطلبانه باشد.
وی با بیان اینکه این همایش از نخستین همایشهایی است که به بحث فعالیتهای داوطلبانه میپردازد، خاطرنشان کرد: خدمت داوطلبانه کوچک و محدود نیست و میتواند تخصصی باشد؛ از این رو ما از جنبههای مختلف از جمله جامعهشناختی، روانشناختی، فرهنگی، درمانی و حتی اقتصادی میتوانیم به حوزه خدمت داوطلبانه ورود کنیم.
این استاد علم اطلاعات و دانششناسی با تأکید بر اینکه مقالهها باید در زمینههای تخصصی باشد، توضیح داد: ما باید فراتر از توصیفی صرف، مطالب را واکاوی کنیم و وارد عمق موضوع شویم و ابعاد مختف آن شکافته شود و نتایج به زبانهای مختلف ترجمه شود.
فتاحی جریانسازی را هدف مهم این حرکت ذکر کرد و گفت: اگر حرکتی جریانساز نباشد از ارزشمندیاش کاسته خواهد شد.
همچنین در این نشست وبیناری، دکتر سیدعباس مرجانی، دبیر اجرایی همایش، با بیان اینکه نخستین دوره از این همایش در اردیبهشت 1401 برگزار خواهد شد، آخرین مهلت ارسال چکیدهها را اول مهرماه اعلام کرد و افزود: اعلام نتایج ارزیابی چکیدهها 15 مهرماه 1400 خواهد بود و همچنین آخرین مهلت ارسال اصل مقالات 1دیماه و آخرین مهلت ثبت نام نیز 10 اردیبهشت 1401 خواهد بود.
وی تشریح کرد: ما تصمیم گرفتیم که همایش را به صورت یک فرایند ببینیم و از این رو محورهای همایش را شکستیم و به موضوعات جذاب تقسیم کردیم که هرماه در یک موضوع به صورت لایو، کارگاه، پیش همایش و ...گفتگو کنیم.