همزمان با روز دانشجو صورت گرفت:
۱۴۰۰-۰۹-۱۶

رونمایی از قدیمی‌ترین نشریات دانشجویی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی

در آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی 11 هزار عنوان نشریه دانشجویی به همراه 60 هزار نسخه نگهداری می‌شود که 39 عنوان آن از نشریات کهن به شمار می رود.



 همزمان با روز دانشجو «قدیمی‌ترین نشریات دانشجویی» موجود در آرشیو مطبوعات کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی در یکصدوششمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی فرهنگی رونمایی و معرفی شد.

به گزارش گنجینه رضوی، ابراهیم حافظی رئیس اداره مطبوعات سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این مراسم که با حضور حجت الاسلام و المسلمین سید جلال حسینی؛ رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی برگزار شد، به آرشیو 39 عنوان نشریه کهن دانشجویی در این مجموعه اشاره داشت.

وی، «سالنامة  مؤسسات علمی و فلاحتی کرج» را اولین و قدیمی‌ترین نشریه ادواری دانشجویی ایران عنوان کرد که با موضوع باغبانی و کشاورزی توسط دانشجویان دانشکده فلاحت کرج  در سال 1315 منتشر شده است.

حافظی همچنین دو نشریه «انسان» با موضوع فلسفه اسلامی و «دانشجو» را که در سال 1329 منتشر شده است را از دیگر نوادر این آرشیو برشمرد.

وی با اشاره به رشد چشمگیر نشریات دانشجویی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ابراز کرد: در آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی 11 هزار عنوان نشریه دانشجویی به همراه 60 هزار نسخه نگهداری می‌شود که با همراهی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمع آوری شده است.

حافظی با تاکید بر ضرورت نگهداری نشریات دانشجویی، این مجموعه را منبعی غنی برای فعالیت های پژوهشی دانشجویان و پژوهشگران دانست.
وی فعال‌سازی پایگاه تخصصی نشریات دانشجویی در کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی با 200 عنوان نشریه را اقدامی در مسیر سهولت دسترس پذیری پژوهشگران به این منابع عنوان کرد.

نشریات دانشجویی؛ عاملی مهم در بارور کردن فضای گفتمان دانشگاهی
محمد هادی عسگری؛ مدیر کل فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری سخنران وبیناری این مراسم گفت: نشریات دانشجویی پس از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از عرصه‌های مورد توجه فعالیت‌های فرهنگی و عاملی مهم در بارور کردن فضای بحث و گفتمان در دانشگاه‌ها محسوب می‌شود.

وی اظهار کرد: امروز نشریات دانشجویی به جایگاه بایسته و شایسته در فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی رسیده است و ما از نشریاتی که پیرو اهداف متعالی انقلاب و ارتقای شاخصه‌های فرهنگی است، حمایت می‌کنیم.

عسگری؛ ایجاد حس مسئولیت، مدیریت فعالیت‌های فرهنگی و تیم‌سازی برای نقش آفرینی در حوزه‌های مختلف را از دستاوردهای نشریات برای دانشجویان برشمرد.

وی خاطرنشان کرد: با شیوع کرونا، سامانه جامع نشریات دانشجویی با هدف سهولت دسترسی طراحی و اجرا شد که در این سامانه تمامی نشریات منطبق با قوانین بارگذاری می‌شود.

نشریات دانشجویی؛ به‌مثابه اسناد تاریخی
دکتر باغدار دلگشا؛ پژوهشگر تاریخ و استاد دانشگاه در ادامه این مراسم به بیان نقش بی‌بدیل نشریات دانشجویی در پژوهش اشاره کرد و نشریات دانشجویی را به‌ مثابه اسناد تاریخی دانست که مورد توجه دانشجویان و پژوهشگران قرار دارد.

وی پیشینه نشریات دانشجویی در ایران را گسترده خواند و گفت: از سال 1315 یعنی 2 سال پس از تاسیس دانشگاه تهران، اولین نشریه دانشجویی چاپ و منتشر شد که عمده نشریات در این دوران علمی بود.

باغدار دلگشا ادامه داد: در دهه 70 با رشد کمی و کیفی انتشار نشریات در عرصه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و به ‌صورت قانونی و نظام‌مند  مواجه شدیم که این توسعه تا سال 84 پیش رفت. در سال‌های 93 تا 98 نیز 3 درصد از کل نشریات به حوزه زنان اختصاص یافت.

این پژوهشگر تاریخ یادآور شد: یکی از معضلاتی که عموما نشریات دانشجویی با آن مواجه است حذف خود به خودی نشریات پس از دوران فارغ التحصیلی است به‌طوریکه تعداد شمارگان انتشار به دو نفر می‌رسید لذا انتظار می‌رود مسئولین نسبت به حمایت از نشریات بیش از پیش تلاش کنند.

در حاشیه برگزاری این مراسم مجموعه‌ای از نشریات دانشجویی قبل و پس از انقلاب در محل موزه قرآن و نفایس آستان قدس رضوی در قالب نمایشگاه در معرض بازدید قرار گرفت.

 

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید