نسخه خطی«المُقنعه» اثرشیخ مفید متعلق به سده 10هجری رونمایی شد
به گزارش گنجینه رضوی، حجت الاسلام و المسلمین مهدی شریعتیتبار؛ مدیرگروه فقه بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به نقش شیخ مفید در تحکیم هویت شیعه، وی را عالمی تاثیرگذار در فرهنگ و تمدن اسلامی و شیعی معرفی کرد.
وی با اشاره به شخصیت برجسته شیخ مفید در نزد علمای شیعه و اهل تسنن، آثار وی را تاثیرگذار و مایه فخر اهل تشیع دانست و با اشاره به فعالیتها و اقدامات شیخ مفید در توسعه دین مبین اسلام و عنایات امام زمان(عج) در حق ایشان، به آثاری از وی در باب علوم دینی اشاره کرد.
شریعتیتبار در ادامه سخنان خود با اشاره به نسخه خطی «المُقنعه» این اثر را یکی از کتب فقهی امامیه و از کهنترین رسالههای عملیه متداول و جامع همه ابواب فقه برشمرد که طی دو بخش به بیان اصول و فروع دین و احکام آن پرداخته و ضمن پرداختن به مسائل فقهی، با استدلال به آیات قرآن به تفسیر پارهای از آنها پرداخته است.
در ادامه سیدرضا صداقت حسینی؛ کارشناس ارزشیابی و ثبت نسخ خطی آستان قدس رضوی، با اشاره به وجود 157 نسخه خطی از آثار شیخ مفید در مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی، نسخه خطی «المُقنعه» را یکی از نفیسترین و کهنترین این آثار برشمرد که در سال 955 قمری با موضوع فقه شیعه کتابت شده است.
وی، این نسخه را دارای 161 برگ به همراه جلد تیماج خرمایی ضربی به ابعاد 27 در 18 سانتیمترعنوان کرد و گفت: این نسخه از مقدمه «کتاب الطهاره» آغاز و به انتهای «کتاب الوکاله» ختم میشود.
صداقت حسینی این نسخه را به لحاظ تاریخ کتابت ششمین نسخه خطی در ایران عنوان کرد که به خاطر اهمیت و نفاست آن در سال 1413 هجری قمری در تحقیق و تصحیحی که توسط جامعه مدرسین در قم به چاپ رسیده به عنوان یکی از نسخههای مورد استفاده مصححان بوده است.
گفتنی است در پایان این مراسم آیت الله مروارید؛ استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان با همراهی حجت الاسلام سیدجلال حسینی رئیس سازمان کتابخانهها موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از مخزن نسخ خطی این سازمان بازدید به عمل آورد.