رونمایی و معرفی تمبرهای اعیاد شعبانیه گنجینه سکه و تمبر رضوی
به گزارش گنجینه رضوی، ابوالفضل کمیلیزاده؛ پژوهشگر تمبر و مدیر مسئول اولین مجله تمبر ایران پس از انقلاب اسلامی در این مراسم که در محل اتاق کنفرانس کتابخانه حرم مطهر برگزار شد، به بیان تاریخچهای از شکل گیری تا توسعه فعالیتهای پستی در سدههای مختلف پرداخت.
تمبر؛ انعکاسی از هویت ملی
این سخنران، تمبر را انعکاسی از هویت ملی و فرهنگی یک کشور دانست و گفت: بسیاری از تمدنهای بزرگ تاریخ همچون ایران، چین و هند همراه با ایجاد تشکیلات دولتی، در خصوص ارتباط بین بخشهای مختلف قلمرو خود دغدغهمند بودند که این امر به شکلهای متفاوت در سلسلههای مختلف تاریخ مرتفع شده است.
وی افزود: سلسله های قدیم ایران برای حل این مسئله، چاپار را ایجاد کردند در حالیکه مدعیان غربگرا این اقدام را به حکومت اولیه انگلیس نسبت میدهند.
کمیلیزاده، سعایت، برید، خریطه، دیوان برید، قاصدسوار، نامه بر، دیوسوار، سخت جان را از جمله اسامی تاریخی عنوان کرد که از ظهور اسلام تا سدههای گذشته بر منتقل کنندگان اخبار و نامهها اطلاق میشده است.
وی همچنین به چاپ و نشر موضوعی تمبرهای ایران اشاره کرد و گفت: در دولت جمهوری اسلامی کل تمبرهای چاپ شده بر پایه 21 موضوع شکل گرفته و در خصوص مناسبتهای ماه مبارک شعبان19 سری تمبر به چاپ رسیده است.
گردآوری تمبرهایی از 170 کشور
قیصری نیک؛ معاون سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در امور موزه ها نیز در این نشست موزه رضوی را با سابقهترین موزه در منطقه و جهان اسلام برشمرد که بیش از 85 سال قدمت دارد.
وی آثار به نمایش در آمده در موزه را بر دو دسته آثار کاربردی و مورد استفاده در حرم و آثار وقفی تقسیم کرد.
قیصری افزود: آثار اهدایی و وقف شده به حرم مطهر رضوی در 3 دسته آثار میراث خانوادگی، بهترین اثر هنری یک هنرمند و مدالهای نام آوران کشور در عرصههای مختلف قرار میگیرند که ارزشمندترین داشتههای زندگی خود را به این سازمان اهدا کردهاند.
وی همچنین به فرایند توسعه حرم طی یک قرن اخیر پرداخت و گفت: اولین موزه رضوی سال در کنار مقبره شیخ بهایی 1316 شکل گرفت و تا قبل از انقلاب موزه ها در متراژ 1300 متر در دو تالار توسعه یافت. در حال حاضر موزههای رضوی در 18 هزار متر مربع فضای نمایشی با 17 گنجینه و 9 هزار شی فعال است.
قیصری افزود: گنجینه تمبر موزه رضوی که در سال 1369 افتتاح شد، در حال حاضر 3316 قطعه تمبر و پاکتهای مهر روز، کارت پستالها و دیگر اقلام پستی از ایران و کشورهای خارجی عضو در اتحادیه جهانی پست از 170 کشور جهان را در خود گردآوری کرده است.
وی، تمبر پنی سیاد، تمبرهای شیر و خورشید اولیه ایران از دوران ناصرالدین شاه قاجار و تمبرهای ویکتور کاستین و تمبرهای پست انقلابی ایران در گیلان معروف به تمبرهای میرزا کوچک خان جنگلی را از جمله نفایس این مجموعه برشمرد.
گفتنی است بیش از 33 میلیون تمبر از سال 59 تا 85 برای مناسب های ماه شعبان در 19 سری در ایران به چاپ رسیده است که مسجد جمکران سربازان گمنام روز پاسدار و روز جانباز از جمله موضوعات آن به شمار میرود.