اصول و مبانی تهیه و تفسیر نقشهها و نمودارهای اقلیمی
کتاب اصول و مبانی تهیه و تفسیر نقشهها و نمودارهای اقلیمی، نشر دانشگاه شهید بهشتی، تالیف حسن لشکری، شامل 5 فصل با عناوین زیر است:
مقدمه: چگونگی تهیه و تحلیل نقشههای هوا
تحلیل انواع نمودارهای جوی
تحلیل تودههای هوا و جبهههای جوی
تحلیل چرخندها و واچرخندها
تحلیل پدیدههای خطرناک
امروزه، مسائل مربوط به جو و هواشناسی علاقه و توجه مردم را به خود جلب کرده است. همۀ مردم با هر شغل و سوادی و با هر فرهنگ و تمدنی، چون به طور مستقیم و غیر مستقیم از پدیدههای جوی متاثر میشوند، علاقمند شدهاند که از مسائل و اتفاقات اقلیمی و جوی مطلع شوند؛ به همین دلیل، بخش عمدهای از این کتاب، به معرفی علایم و کدهای مرسوم در نقشههای هوا و چگونگی تحلیل ترسیم منحنیهای هم فشار و هم ارتفاع و تفسیر نقشههای هوا اختصاص پیدا کرده است. با توجه به اینکه تفسیر صحیح نقشههای هوا مستلزم شناخت برخی تعاریف و مفاهیم دینامیکی ترمودینامیکی و هم دیدی بوده است، برخی از فصول به بیان این مفاهیم پرداخته است.
این کتاب، به عنوان اولین تجربه دربارۀ نقشهها و نمودارهای اقلیمی محسوب میشود.
بخش عمدهای از این کتاب به معرفی علایم و کدهای مرسوم در نقشههای هوا و چگونگی تحلیل، ترسیم منحنیهای هم فشار و هم ارتفاع و تفسیر نقشههای هوا اختصاص پیدا کرده است.
با توجه به اینکه تفسیر صحیح نقشههای هوا مستلزم شناخت برخی تعاریف و مفاهیم دینامیکی، تمودینامیکی و هم دیدی بوده است، برخی از فصول کتاب به بیان این مفاهیم و یا چگونگی کاربرد آن در تحلیل یا پیش بینی پدیدههای جوی پرداخته است.
در فصل دیگری از این کتاب، چگونگی استفاده از برخی نمودارهای جوی و نمودارهای زیست-اقلیمی و اقلیم معماری، بیان شده است.