نقش کتابخانه های سبز در توسعه پایدار مورد بررسی قرار گرفت
به گزارش گنجینه رضوی، دکتر رحمت الله فتاحی استاد علم اطلاعات و دانش شناسی در این نشست که در تالار کنفرانس کتابخانه مرکزی برگزار شد، فعالیت های سازمان کتابخانه های رضوی را برای اهل پژوهش و دانش آموختگان رشته کتابداری که این مهارت را تنها خلاصه در چیدمان کتاب می دانند آگاهی بخش دانست.
کتابخانه سبز؛ منشوری از محیط زیست
وی کتابخانه سبز را منشوری از محیط زیست دانست که با فراهم آوری منابع و خدمات مناسب به جامعه در زمینه آگاه سازی افراد و پایبندی آنها به حفظ محیط زیست و توسعه فضاهای سبز کمک می کند.
فتاحی تصریح کرد: کتابخانه سبز باید در مکان یابی برای ساختمان، در معماری فضاها، در مواد و مصالح ساختمانی، در سیستم های گرمایش و سرمایش، در مصرف آب و برق و گاز و اینگونه موارد همه ملاحظات زیست محیطی و سبز اندیشی را فراهم کند و در دسترس قرار دهد و با برگزاری نشست ها، کلاس ها و کارگاه های آموزشی، بهره گیری از متخصصان و مشاوران زیست محیطی، خدماتی در زمینه توسعه و ترویج منشور سبز و محیط زیست ارائه دهد.
وی با اشاره به نقش کتابخانه سبز در ترویج آموزه های زیست محیطی برای کودکان و نوجوانان، کتابخانه ها را از جمله مراکز ترویج دهنده این تفکر دانست که می توانند در سطح ملی تاثیرگذار باشند.
حداکثر سازگاری با محیط در کتابخانه های سبز
دکتر سید مهدی طاهری، عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران که در این نشست به صورت وبیناری حضور داشت، ضمن تشریح ابعاد مختلف کتابخانه سبز دانشگاه علامه به عنوان نمونه ای از کتابخانه های سبز کشور، حداکثر سازگاری با محیط و بهره مندی از تمام انرژی های محیطی را از شاخصه های کتابخانه سبز برشمرد.
وی، استفاده از انرژی طبیعی و کم شدن هزینه ها، کمتر آسیب زدن به محیط زیست، حداکثر استفاده از انرژی و حداقل اتلاف آن را از محاسن کتابخانه های سبز عنوان کرد.
طاهری، کتابخانه سبز دیجیتالی را نمودی دیگر از کتابخانه سبز خواند و تصریح کرد: در این فضا اکوسیستم های دیجیتالی وجود دارد که تصویری از فضای فیزیکی هستند بنابراین کتابخانه های دیجیتالی باید در تطابق با فناوری های روز سبز بودن به معنای پایدار بودن خود را حفظ کنند.
وب سایت های سبز کمکی در صرفه جویی انرژی
دکتر محسن زین العابدینی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی دیگر مهمان وبیناری این جلسه، تولید محتوای سالم در وب سایت های سبز را کمکی برای کتابخانه های سبز خواند.
وی تصریح کرد: برای دسترسی به محیط های شبکه ای مراکز داده ای وجود دارد که رو به گسترش هستند و مراکز داده ای، وب سایت هایی با ترافیک بالا و محتوای ضعیف با عنوان سایت های کثیف، ربات های بد، ربات های تجاری انرژی های بسیاری را مصرف می کنند که با حذف آنها می توان در مصرف انرژی ها صرفه جویی کرد.
آگاهی بخشی برای حفظ محیط زیست
سمیه رفیعی، رئیس کمیسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز برای کتابخانه های سبز کارکردهایی را برشمرد.وی اطلاع رسانی و آگاهی بخشی پیرامون محیط زیست برای مردم و مسئولان را یکی از این کارکردها دانست و افزود: کتابخانه های سبز به لحاظ ساختار ساختمانی، ویژگی های خاصی دارند که در بحث تامین آب و جلوگیری از اتلاف انرژی تاثیری بسیار دارند.
رفیعی همچنین تبادل کتاب و سایر مکتوبات را از جمله اقداماتی خواند که می تواند با ایجاد چرخه ای از مصرف زیاد زباله های صنعت نشر جلوگیری کند.