حجاب، مسئلهای فراتر از پوشش است
به گزارش گنجینه رضوی، حجتالاسلاموالمسلمین محمدهادی میرزائینیا در این نشست که با حضور جمعی از کارشناسان و خادمیاران سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، یکشنبه، 18 آذرماه 1403، در تالار شیخ بهایی سازمان علمی و فرهنگی این آستان مقدس در جوار حرم مطهر رضوی برگزار شد، اظهار کرد: نقطه ثقل حجاب، مدیریت احساسات است که این امر توسط دو عنصر حیا و عفت، انجام میشود.
وی ادامه داد: برای داشتن حجاب کامل، باید پوشش ظاهر نیز کامل باشد. دراینمیان، اگر فردی پوشش کاملی داشت به معنای این نیست که حجاب وی نیز کامل است.
میرزائینیا گفت: کسی که حجاب را انتخاب میکند، مهارت تصمیمگیری و مدیریت احساس را فعال کرده و زمینه تمرکز فکری و روحی برای رشد و پیشرفت علمی را ایجاد کرده است.
وی با اشاره به اینکه ابزار اصلی موفقیت در زندگی، تمرکز و مهارت تصمیمگیری است، تصریح کرد: بنابراین، حجاب، یکی از ابزارها برای به فعلیت در آوردن استعدادهای مختلف است.
همچنین سخنران این نشست گفت: زندگیهایی که براساس مدیریت احساس و کنترل تمایلات و گرایشها، با استفاده از عقل شکل میگیرد، از کیفیتی برتر برخوردار هستند. دراینمیان، اصلیترین پردازشی که سیستم حجاب بر روی زن انجام میدهد، ایجاد قدرت مدیریت احساس در وی، به منظور ارتقاء کیفیت زندگی است.
وی افزود: در واقع، مدیریت احساس به زن و مرد کمک میکند تا احساسات درست و بجا خرج شود. مهمترین کارکرد آن نیز بر روی کانون خانواده و صیانت از حریم خاص بین زوجین است. به عبارتی اگر احساسات درست خرج شود، بنیان خانواده مستحکمتر میشود.
بررسی پوشاک زنان در دوران باستان
در بخش دیگر این نشست، مرجان شهرکی فرخنده، پژوهشگر با موضوع «پوشاک زنان در دوران باستان»، اظهار کرد: ارزشهای فرهنگی و اجتماعی مردم در هر جامعهای در نوع پوشش و لباس آنها تبلور مییابد.
وی افزود: نوع، کیفیت و شکل پوشش ایرانیان که یکی از جلوههای هویت ملی ایرانیان بوده مانند دیگر نمودهای فرهنگی آنها در طول تاریخ دستخوش تغییر و تحولات شده که این تغییرات گاه آگاهانه و ارادی و گاه تحمیلی و ناخواسته بوده و این تغییر و تحول در اثر عوامل و دلایل گوناگونی مانند مهاجرت، جنگ، مسافرت و تأثیرات فرهنگی بهوجود آمده است.
شهرکی فرخنده گفت: با وجود تغییرات و تحولاتی که لباس ایرانیان پشت سر گذاشته، همواره لباس ایرانیان مشخص و بینظیر بوده است. در واقع، لباس زن ایرانی، کاملترین پوشش در مقایسه با سایر تمدنها است.
وی در ادامه به بررسی پوشاک زنان در ایران باستان در پنج دوره تاریخی «عیلامیها»، «مادها»، «هخامنشیان»، «اشکانیان» و «ساسانیان» با نمایش تصویرهایی از پوشش زنان بر روی مجسمهها، سکهها، نقوش برجسته و سایر شواهد تاریخی پرداخت.