مسئول امور تالار محققان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی:
۱۴۰۳-۰۹-۲۸

بیش از 60 درصد محققان کتابخانه رضوی، پژوهشگر علوم اسلامی هستند

تالار محققان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی از جمله مکان‌های فعال کشور در حوزه پژوهش به‌ویژه پژوهش‌های اسلامی است که هر ساله آثار پژوهشی متنوعی توسط اعضای دانشگاهی و حوزوی آن آغاز و در قالب پایان‌نامه، کتاب، مقاله و حتی اختراع، منتشر می‌شود.

به گزارش گنجینه رضوی، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به‌عنوان یکی از بزرگترین مراکز اطلاع‌رسانی در کشور با ایجاد بخش محققان در کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی، این امکان را برای اهل علم و پژوهش فراهم کرده تا در فضایی مناسب به مطالعه و تحقیق پرداخته و فعالیت‌های پژوهشی خود را به سرانجام برسانند. به مناسبت هفته پژوهش و فناوری، پای صحبت‌های مجید شایان مجد، مسئول امور تالار محققان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی درخصوص خدمات و دستاوردهای این تالار می‌نشینیم که در ادامه می‌خوانید.

دسترسی به منابع و خدمات مختلف
مسئول امور تالار محققان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی بیان می‌کند: اعضاء به طور مستقیم به 6 هزار و 890 کتاب مرجع(راهنماها، فرهنگ لغات، دایره‌المعارف، تفاسیر و...) و سه هزار و 818 پایان‌نامه (دکتری و کارشناسی ارشد) موجود در تالار محققان واقع در طبقه همکف این کتابخانه دسترسی دارند.
شایان ‌مجد می‌افزاید: علاوه بر آن، محققان این تالار می‌توانند از مخزن بسته کتابخانه که بالغ بر یک میلیون و 300 هزار جلد کتاب دارد، درخواست کتاب داشته باشند. در واقع، آنان امکان درخواست کتاب از این مخزن کتاب‌های چاپی را تا سقف 50 عنوان کتاب دارند. البته در صورت نیاز محقق، این تعداد قابل افزایش است. 
وی ادامه می‌دهد: از دیگر خدمات تالار محققان این کتابخانه می‌توان به امکان امانت بين بخشي از ساير قسمت‌ها به‌ویژه ساير كتابخانه‌هاي تخصصي و تالار كتاب‌هاي خارجي و...، نام برد. 
این مقام مسئول با اشاره به ارائه خدمات تخصصی تالار محققان نظیر مشاوره پژوهشی، دسترسی به پایگاه‌های مقالات و اکانت شخصی اینترنت، می‌گوید: همچنین محققان در این تالار به امکاناتی نظیر میز شخصی، کمد لپ تاپ و دیگر امکانات رفاهی اعم از سماور، یخچال، مایکروویو، مبلمان و...، دسترسی دارند. 
وی تصریح می‌کند: از طرف دیگر، بخش محققان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی در ادوار مختلف سال، کارگاه‌های آموزشی برگزار می‌کند که این اقدام منجر به جذب و استفاده روزافزون پژوهشگران از خدمات این تالار شده است.
وی اضافه می‌کند: همچنین در حال حاضر این تالار در مجموع، ظرفیت پذیرش بیش از 300 پژوهشگر را به‌صورت هم‌زمان دارد که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد توسعه فضای فیزیکی تالار و ارتقای هر چه بیشتر خدمات رفاهی آن باشیم.
شایان ‌مجد می‌گوید: به این‌ترتیب، با توجه به فضای محدود تالار محققان و افزایش روزافزون تعداد دانشجویان ارشد و دکتری که متقاضی عضویت در این تالار بودند، از شهریورماه 1396 شورایی به نام «شورای محققان» برای عضوگیری در تالار محققان شکل می‌گیرد.  
وی توضیح می‌دهد: متقاضی عضویت در تالار محققان ملزم است فرم پژوهشی مربوط به عضویت تالار را تکمیل کرده و مدارک پژوهشی خود را پیوست کند. سپس این فرم در شورا مطرح شده و باتوجه به وضعیت پرونده فرد، در تالار محققان پذیرش می‌شود.

عضویت 15 هزار نفر در بخش محققان کتابخانه
مسئول امور تالار محققان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از 15 هزار عضو این کتابخانه امکان استفاده از خدمات بخش محققان آن را دارند، می‌گوید: این اعضا شامل چهار هزار و 850 نفر با مدرک دکتری، 9 هزار و 760 نفر با مدرک کارشناسی ارشد و 465 نفر مؤلف هستند. 
شایان مجد با بیان اینکه 63 هزار و 850 نفر از خدمات این تالار در هشت ماهه نخست سال جاری استفاده کرده‌اند، می‌افزاید: علاوه بر محققان ایرانی، در سطح بین‌الملل نیز محققانی از کشورهای افغانستان، پاکستان، هندوستان، عراق، آذربایجان، چین و نیجریه، آمریکا و کنیا، از خدمات و امکانات تالار محققان استفاده کرده‌اند.
وی تصریح می‌کند: دراین‌میان، بیش از 60 درصد پژوهش‌های انجام شده در این تالار مربوط به حوزه پژوهش‌های حوزه علوم اسلامی اعم از تاریخ اسلام، فقه، حقوق و...، است. 
این مقام مسئول درباره تولیدات علمی اعضای تالار محققان نیز می‌گوید: در پنج سال اخیر یعنی از سال 1399 تا پایان آبان‌ماه 1403، شاهد تولید 208 عنوان کتاب، 1860 عنوان پایان‌نامه و 685 عنوان مقاله توسط اعضای این تالار بودیم که در مجموع، 660 عنوان آن در 8 ماهه نخست سال جاری تولید شده است. 

برگزاری نشست‌های علمی و تخصصی
شایان مجد ادامه می‌دهد: برخی از دستاوردهای پژوهشی و برونداد علمی اعضای تالار محققان به‌صورت برگزاری نشست‌های علمی و تخصصی در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نمود پیدا می‌کند که علاوه بر محققان، کارکنان و سایر اعضای کتابخانه نیز می‌توانند در این نشست‌ها شرکت کنند. 
وی می‌افزاید: نشست «بازشناسی هویت دینی در خانه‌های تاریخی دوره قاجار مشهد منطبق بر آیات و روایات» و سومین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی نهج‌البلاغه‌شناسی با موضوع «بیست و پنج سال تلاش امیرالمؤمنین علی(ع) برای حفظ دین مبین اسلام»، از جمله نشست‌های برگزار شده این تالار در سال جاری مرتبط با علوم اسلامی است. 
مسئول امور تالار محققان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی یادآور می‌شود: با توجه به استقبال محققان و حمایت رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از سوم خردادماه 1400، خدمات تالار محققان به‌صورت شبانه‌روزی ارائه می‌شود و در طول سال تنها چند روز خاص از جمله روز اول عید نوروز، عاشورا، تاسوعا و... همچون سایر بخش‌های کتابخانه تعطیل است.
همچنین شایان مجد می‌گوید: وجود چنین فضای اختصاصی برای محققان در کتابخانه حرم مطهر رضوی همواره مورد توجه و تقدیر گروه‌ها و شخصیت‌های بازدیدکننده از کتابخانه قرار گرفته است.
وی خاطرنشان می‌کند: متقاضیان واجد شرایط برای استفاده از خدمات تالار محققان کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی، ابتدا باید به عضویت این کتابخانه درآمده و سپس فرم پژوهشی عضویت در این تالار را تکمیل کنند تا در شورای محققان کتابخانه، پرونده آنان بررسی شود.
 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید