مرمت 18 هزار و 877 برگ نسخه خطی و قرآنی بسیار نفیس در کتابخانه رضوی
به گزارش گنجینه رضوی، سید علی طباطبایی با اعلام این خبر در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار کرد: همچنین در این مدت، 174 نسخه خطی و قرآنی و 57 نسخه کتاب چاپ سنگی و سربی موجود در گنجینه رضوی توسط متخصصان این سازمان، مرمت شده است.
وی افزود: مرمت یک هزار و 532 برگ سند تاریخی، 67 عکس قدیمی و 9 ورق پوستی نفیس و همچنین جداسازی و مرمت 150 قطعه اوراق داخل جلدهای قدیمی که برخی از آنها اسناد تاریخی ارزشمندی از دورههای مختلف است، از دیگر اقدامات مدیریت مرمت آثار فرهنگی این آستان مقدس در 9 ماهه ابتدای سال جاری به شمار میآید.
طباطبایی گفت: همچنین میتوان از اقداماتی نظیر مرمت 194 شیء فلزی اعم از سکه و ظرف، حفاظت و مرمت تابلو نقاشی سیاه قلم حسین مکی، مرمت و حفاظت پرنده فلزی منقوش ارجاعی شخصی، غبارروبی ضریحپوشهای ضریح فولادی شیر و شکر و ساخت جعبه چرمی ضربی نفیس توسط متخصصان مرمت آستان قدس رضوی در این مدت، نام برد.
وی ادامه داد: در 9 ماهه نخست سال جاری، آثار دیگری از جمله دو تابلوی نقاشی با پودر سنگ موزه هدایای مقام معظم رهبری و جام شیشهای سیاهرنگ با پایه و لبه نقره منقوش نیز توسط این متخصصان، مرمت و حفاظت شده است.
مدیر مرمت آثار فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، افزود: همچنین میتوان به مرمت 314 لت جلد، ساخت 140 لت جلد چرمی و 6 ماکت نسخه خطی در این مدت، اشاره کرد.
وی بیان کرد: همچنین در راستای افتتاح مجتمع فرهنگي، كتابخانه، موزه و مرکز اسناد امام رضا(ع) شهر سوق توسط این سازمان در آذرماه سال جاری، آثاری از این مجموعه وقفی همچون نسخ خطی و چاپ سنگی، دوربینهای قدیمی، سلاح تاریخی، جعبه ساعت چوبی، تمبرها و...، در کارگاههای این مدیریت، مرمت شده است.
طباطبایی با تأکید بر اینکه تمامی فعالیتهای مربوط به پروژه مرمت نسخ خطی مرکز میکرو فیلم نور نیز بر عهده مدیریت مرمت سازمان بوده است، گفت: دراینراستا، در 9 ماهه نخست سال جاری اقداماتی شامل مرمت 708 نسخه خطی، ساخت 568 لت جلد چرمی و حفاظت و مرمت 848 لت جلد مربوط به این پروژه نیز به همت این مدیریت انجام شده است.
منتخبی از اقدامات حفاظتی
در ادامه مدیر مرمت آثار فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، اظهار کرد: این مدیریت علاوه بر مرمت آثار و اشیای ارزشمند موجود در این سازمان، با انجام اقدامات حفاظتی و پیشگیرانه متعدد در تلاش است تا از آسیب و تخریب این آثار تاریخی و هنری جلوگیری کند و هزینههای گزاف مرمت آنها را به حداقل برساند.
وی افزود: پایش محیطی مخازن، سمپاشی تأسیسات، موزهها و مخازن و بازدیدهای مختلف از بخشهای زیرمجموعه سازمان، منتخبی از این اقدامات حفاظتی به شمار میآید که بهطور مستمر انجام میشود.
طباطبایی گفت: دراینمیان میتوان از فعالیتهایی همچون بازدید و نظارت بر روند مرمت گنبدخانه مقبره امیر ملک شاه، بازدید و بررسی نشریات و کتابهای چاپی صحافی شده توسط کارگاههای برونسپاری، نظارت، بررسی و همکاری در هوادهی و جاروکشی فرشهای مخزن و هوادهی و جارو کردن فرشهای اهدایی به مجموعه موزهها، در 9 ماهه نخست سال جاری، نام برد.
وی بیان کرد: طراحی و سفارش ساخت استند برای اشیاء مجتمع فرهنگي، كتابخانه، موزه و مرکز اسناد امام رضا(ع) شهر سوق، آثار موجود در ویترینهای موزههای آستان قدس رضوی و...، از دیگر اقدامات انجام شده در این مدیریت محسوب میشود.
طباطبایی ادامه داد: همچنین فعالیتهایی نظیر فرآیند اسیدزدایی، آفتزدایی، استحکامبخشی و گردگیری نسخ خطی و دفاتر مرکز اسناد به همت آزمایشگاه حفاظت و مرمت این مدیریت انجام میشود که با توجه به تعداد نسخ خطی مربوط به مدیریت مرمت سازمان و مرکز مرمت میکرو فیلم نور، تعداد اوراق قابل توجهی است.
وی به آموزش حفاظت و مرمت نسخ و اسناد خطی به افراد معرفی شده از کتابخانههای معتبر خارج از کشور و همکاری با آنان در امر حفاظت و مرمت نیز اشاره و اضافه کرد: علاوه بر مرمت آثار ارزشمند آستان قدس رضوی با هماهنگیهای لازم، بررسی و مرمت آثار نفیس مجموعههای شخصی و نهادهای مختلف نیز در این مدیریت انجام شده است.
گفتنی است، مدیریت مرمت آثار فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از نظر وسعت، تنوع تخصص و حجم کار، فعالترین حوزه مرمتی در کشور بهشمار میرود. متخصصان فعال آن نیز در راستای حفاظت، نگهداری و احیای مجموعه آثار فرهنگی موجود در گنجینه رضوی در کارگاههای مختلف این مدیریت در محل کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی، فعالیت میکنند.