رونمایی از قطعات تازه شناسایی شده ضریح فولادی حرم مطهر رضوی
به گزارش گنجینه رضوی، این مراسم همزمان با آغاز دهه کرامت، به همت سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و با مشارکت اداره کل نذورات این آستان مقدس، با حضور حجتالاسلام والمسلمین سید جلال حسینی، رئیس این سازمان و جمعی از مدیران و کارشناسان آستان قدس رضوی و علاقهمندان، نهم اردیبهشتماه ۱۴۰۴، در موزه فرش حرم مطهر رضوی برگزار شد.
ضرورت افتتاح گنجینه اسناد حرم رضوی
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، در این مراسم ضمن ابراز تسلیت و همدردی با هموطنان داغدار در حادثه تلخ بندرعباس، به مناسبت سالروز میلاد حضرت فاطمه معصومه(س)، اظهار کرد: بررسی تاریخ نشان میدهد که این بانوی بزرگ اسلام، به درجات بسیار بالایی میرسد که بسیاری از مردان به آن غبطه میخورند.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی افزود: بارگاه ملکوتی حضرت معصومه(س) در شهر قم نیز مرجع مراجع شده است و علما، فقها و بزرگان شیعی، در آن رشد کرده و به این برکت، به کمال میرسند.
وی در ادامه، تصریح کرد: ولایتمدار اهل بیت(ع) باید تشخیصمدار نیز باشد، همانطور که حضرت معصومه(س) تشخیص دادند و برای زیارت حضرت رضا(ع)، راهی سفر شدند. به عبارتی دیگر، ولایتمداری، بصیرت و تشخیص میخواهد.
این مقام مسئول همچنین گفت: اقدامات استادان و محققانی همچون سید مسعود سید بنکدار، در آستان قدس رضوی که علم محور است، بسیار ارزشمند و قابل تقدیر است.
وی در پایان نیز خبر داد که این سازمان، افتتاح گنجینه اسناد حرم مطهر رضوی در موزه این آستان مقدس را در دستور کار قرار خواهد داد تا زائران و مجاوران بتوانند از نزدیک با اسناد ارزشمند تاریخی موجود در گنجینه رضوی، آشنا شوند.
در ادامه این مراسم، سید مسعود سید بنکدار، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان بیان کرد: دو پروژه تحقیقاتی شامل مستندنگاری جواهرات آستان قدس رضوی و مستندنگاری آثار روشنایی این آستان مقدس را انجام دادم که این دو پروژه مکمل یکدیگر نیز بودند.
در ادامه این محقق و نویسنده، ضمن تقدیر از نهادهای مختلف آستان قدس رضوی که در انجام این پروژهها با وی همکاری داشتند، نکاتی درباره فرآیند انجام مستندنگاری این آثار با همکاری خزانه و اداره روشنایی حرم مطهر، بررسی تاریخچه آثار با استفاده از اسناد، وقفنامهها و عکسهای موجود در اداره اسناد آستان قدس رضوی و چگونگی شناسایی این قطعات جدید ضریح فولادی، عنوان کرد.
نمایش قطعات در موزه رضوی
همچنین مهدی قیصرینیک، معاون موزهها و گنجینههای فرهنگی آستان قدس رضوی بیان کرد: در حال حاضر، قطعات تازه شناسایی شده ضریح فولادی حرم مطهر رضوی در کنار این ضریح در محل موزه تاریخ حرم رضوی در طبقه همکف موزه رضوی واقع در صحن کوثر بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع)، در معرض دید عموم زائران و مجاوران قرار دارد.
وی در معرفی قطعات رونمایی شده در این مراسم، گفت: «شرفه طلای میناکاریشده وقفی محمدقلیمیرزا قاجار، فرزند فتحعلی شاه قاجار» و «لالههای نقره وقفی صاحبدیوان بر چهار گوشه ضریح فولادی»، از جمله این آثار است.
این مقام مسئول ادامه داد: میتوان از «چهار عدد شمعدان دو شاخه نقره وقفی جهت فوق ضریح فولادی» نیز نام برد که واقف دو عدد از این شمعدانها، سلطان حسین میرزا نیرالدوله، حکمران ولایت نیشابور و واقف دو عدد دیگر آن، شمس السلطنه، همسر وی، بوده است.
وی افزود: همچنین «چهار عدد صراحی مسی مطلا که در مواقعی بر سر چهار میل قرار گرفته و بر چهار ستون ضریح جواهرنشان نصب میشده است»، در این موزه در معرض دید علاقهمندان گذاشته شده است.
قیصرینیک بیان کرد: از «شرفه برنجی همراه با دستک و کتیبه (جهت پایین پای مبارک) به منظور نصب بر دور ضریح فولادی»، «صفحه مسین مشبککاری شده حائل میان ضریح جواهرنشان» و «قپههای نگین نشان منصوب بر بالای سر و پایین پای مبارک بر فوق ضریح فولادی»، نیز میتوان نام برد.
وی خاطرنشان کرد: «سرطوق (شدّه) جواهرنشان منصوب بر فوق ضریح فولادی»، از دیگر قطعات رونمایی شده به شمار میآید که در دوره تولیت مؤیدالدوله، سرطوق قدیمی منصوب بر فوق ضریح فولادی برداشته و بهجای آن، سرطوقی که در سال 1311 قمری ساخته شده بود، جایگزین شد.