وجود 700 پوستر در موضوعات مختلف در آرشیو اداره اسناد آستان قدس رضوی
به گزارش گنجینه رضوی، آمنه موسوي، كارشناس مطالعات اسناد سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی دراینخصوص به خبرنگار ما گفت: در سال گذشته، تمامی پوسترهای موجود در آرشیو اداره اسناد این آستان مقدس، فهرستنویسی و شناسایی، شده است.
وی درباره اهمیت مجموعه پوسترهای موجود در آشیو اداره اسناد آستان قدس رضوی نیز بیان کرد: با بررسی موضوعی این مجموعه پوستر و همچنین دستهبندی و فهرستنویسیآنها میتوان اطلاعاتی درخصوص میزان فعالیت و مشارکت مؤسسات، سازمانها و ادارات در برگزاری مراسمها در آستان قدس یا در خراسان و ارائه تبلیغات در موضوعات متنوع، بهدست آورد.
تنوع موضوعی پوسترها
موسوی گفت: این پوسترها، در راستای آگهی و اطلاعیه و همچنین اعلام برگزاری مسابقات، کلاسهای آموزشی، جشنوارهها، همایشها، کنگرهها، کنفرانسها، سخنرانیها، گفتمانها، جلسهها، نمایشگاهها و بزرگداشت و نکوداشت دانشمندان، علماء و چهرههای فرهنگی و ادبی، طراحی شده است.
وی افزود: همچنین برخی از این پوسترها مربوط به مراسم و مناسبتهای مختلف از جمله هفته وحدت، میلاد و شهادت ائمه اطهار(ع)، دهه اول ماه محرم، سالگرد شهادت و رحلت برخی از علما و رجال سیاسی مثل شهید رجایی، شهید باهنر و امام خمینی(ره)، وقایع تاریخی همچون 17 شهریور 1357، ماه مبارک رمضان و شبهای قدر، است.
کارشناس مطالعات اسناد آستان قدس رضوی ادامه داد: بعضی از پوسترهای موجود در آرشیو اداره اسناد نیز مزین به تصاویری از شهدای دوران دفاع مقدس و پیروزی انقلاب اسلامی و همچنین مرتبط با تبلیغات انتخاباتی ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و شورای شهر، در دورههای مختلف است.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از آثار این مجموعه پوستر، جنبه تبلیغی داشته و بدون تاریخ است، بیان کرد: نزدیک به 50 درصد پوسترهای فهرست شده نیز برای موضوعات مهمی، تهیه شده است. دراینمیان، برخی از پوسترها نیز برای اعلام آگهی و اطلاعیه تهیه شده است که اهمیت خاصی ندارند.
نقش اهدا در گردآوری پوسترها
موسوی گفت: بیشتر آثار مجموعه پوستر آرشیو اسناد آستان قدس رضوی، در ابعاد متوسط و بزرگ و همچنین بهصورت رنگی و از کاغذهای مرغوب تهیه شده است. البته در برخی از پوسترها، کاغذها از جنس مقوا است. همچنین بیشتر پوسترها، یک برگی است، اما تعدادی از آنها در چند برگ با موضوعات تکراری، تهیه شده است.
وی افزود: تمامی پوسترهای این مجموعه، اصل هستند و نسخه کپی از آنها وجود ندارد. بیشتر پوسترها اهدایی و درصد کمی از آنها نیز تولید آستان قدس رضوی است. بنابراین، اکثر آنها، منشا غیرآستان قدسی دارند.
وی ادامه داد: همچنین بررسی این پوسترها نشان میدهد که بخش اعظم آنها مربوط به برگزاری جشنوارهها و همایشهایی است که هر ساله برگزار میشود. بهطور مثال، از جشنواره کتاب سال رضوی یا کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، میتوان نام برد. این رویدادها در برخی از موارد نیز چند بار و در سالهای مختلف، اجرا شده است. بهطور نمونه، در موضوع مهدویت، چند همایش در سالهای متفاوت، برگزار شده است.
کارشناس مطالعات اسناد آستان قدس رضوی، خاطرنشان کرد: پوسترها، ابزاری خلاقانه و هنری برای ارسال پیام شناخته میشود که میتواند از طریق طراحی و محتوای جذابی که ایجاد میکند، با مخاطب ارتباط برقرار کند. به عبارت دیگر، تهیه پوستر، یک روش تبلیغاتی است که تأثیرگذاری بسیار بالایی در انتقال پیام در موضوعات مختلف به مخاطب دارد.
گفتنی است، اداره اسناد آستان قدس رضوی، حافظ اسناد مکتوب و غیرمکتوب کمنظیری است که از طریق اهدا، وقف، خریداری و همچنین جمعآوری اسنادی که در چرخه امور اداری در این آستان مقدس تولید شدهاند، تهیه شده است.