بررسی نقش فصلنامه «فرهنگ رضوی» در ترویج فرهنگ و معارف رضوی
به گزارش گنجینه رضوی، این نشست به مناسبت فرارسیدن میلاد باسعادت حضرت رضا(ع)، با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و همچنین علاقهمندان، چهارشنبه، 17 اردیبهشتماه 1404، در تالار اندیشگاه رضوی کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، برگزار شد.
محمد علی ندایی، مؤسس و مدیر اجرایی فصلنامه علمی پژوهشی فرهنگ رضوی، در این نشست اظهار کرد: بنیاد بینالمللی امام رضا(ع) به منظور گسترش فرهنگ منور رضوی، ایجاد جریانی پویا در عرصه معارف رضوی و کمک به ارتقای بخش پژوهشی جشنواره بینالمللی امام رضا(ع)، از سال 1392، اقدام به انتشار این فصلنامه کرد.
وی ضمن ارائه آمارهایی در حوزه انتشار فصلنامه فرهنگ رضوی، معرفی داوران و تعداد داوریهای این نشریه علمی و دستهبندی موضوعی مقالات آن در سالهای اخیر، به بیان دستاوردهای یک پژوهش در راستای تحلیل محتوای فصلنامه فرهنگ رضوی، پرداخت.
اهمیت انتشارات در تعاملات علمی
همچنین ندایی بیان کرد: امام رضا(ع) با مدیریت فرهنگی، جان تازهای به کالبد نیمهجان شیعه بخشیدند که پس از نهضت علمی امام صادق(ع) در تاریخ شیعه نظیر ندارد. در واقع، ایشان با ارتقای سطح علمی و فرهنگی جامعه، تصحیح نگرش مسلمانان، توسعه همهجانبه علوم و ایجاد فضای مناسب علمی، نقش بالندگی و توسعهبخشی به شیعه داشتند.
وی افزود: اما نهادینه کردن و تعمیق این مکتب فکری و آموزه تمدنساز در شریانهای جامعه، زمانی میسر میشود که با زبان علم که زبان گفتوگو و تعامل است، انجام پذیرد. تعاملات علمی نیز به ابزارها و بسترهایی نظیر انتشارات علمی و پژوهشی، نیاز دارد.
این سخنران تصریح کرد: انتشارات علمی بهعنوان آیینه تمامنمای سطح دانش و اطلاعات تخصصی و فنی عمل میکنند و در نظام پیچیده تبادلات علمی و فنی و تقسیم دانش تولید شده بین جوامع مختلف، نقش زیربنایی دارند.
وی ادامه داد: باتوجه به این رسالت، تولید انواع آثار علمی بهخصوص در قالب مقالات و مجلات، توسط نهادهای دانشی مورد استفاده قرار میگیرد.
ندایی خاطرنشان کرد: فصلنامه علمی پژوهشی فرهنگ رضوی، از معدود نشریات داخلی تخصصی در حوزه علوم انسانی اسلامی است که همواره میتواند با معیارهای ارزیابانه خود به اشاعه دانش و فرهنگ رضوی در ایران و سایر کشورهای اسلامی و حتی غیراسلامی، یاری رساند.
لزوم ارتقای سطح معارف رضوی در جامعه
در این نشست، زهرا زنگنه، خبرنگار روزنامه قدس نیز از تجربیات کاری خود در این روزنامه وابسته به آستان قدس رضوی از جمله در سرویس «رواق» آن، سخن گفت.
وی همچنین با توجه به سابقه کاری خود در روزنامه قدس، مطالبی در سرفصلهای «مواجهه با زائران حضرت رضا(ع)»، «گفتوگو با خادمان حضرت رضا(ع)»، «جاذبههای حرم مطهر رضوی» و «چالشها و زوایای کمتر دیده شده»، بیان کرد.
در ادامه ابراهیم حافظی، رئیس اداره مطبوعات آستان قدس رضوی گفت: در حوزه چاپ نشریه با موضوع ائمه اطهار(ع) بجز با محوریت امام رضا(ع) و تعداد محدودی نیز با محوریت امام زمان(عج)، آثاری منتشر نشده است. بیشک انتشار نشریات بیشتر در حوزه رضوی بهویژه در شهر مشهد، ضرورت دارد.
سید عباس مرجانی، مدير انديشگاه رضوي و مسئول امور فعاليتهاي داوطلبانه و خادمياري سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی نیز با اشاره به پایین بودن سطح علمی برخی از آثار رضوی تولید شده در کشور، بر لزوم ارتقای معارف رضوی در سطح جامعه، تأکید کرد.